• Procesul TikTok susține că interdicția încalcă dreptul constituțional la libertatea de exprimare conform Primului Amendament.
  • Interdicția urmează să intre în vigoare în ianuarie 2024.
  • Montana, care are o populație de puțin peste un milion, a interzis aplicația pe dispozitivele guvernamentale în decembrie anul trecut.

TikTok a dat în judecată pentru a bloca statul american Montana să interzică rezidenților să acceseze platforma sa de socializare. Procesul de luni vine după ce săptămâna trecută Montana a devenit primul stat american care a adoptat o interdicție majoră asupra platformei de partajare video deținută de China, scrie BBC.

Într-o declarație, TikTok a spus că interdicția este în conflict cu dreptul SUA la libertatea de exprimare. TikTok a fost examinat de autoritățile din întreaga lume din cauza temerilor că datele ar putea fi transmise guvernului chinez. Procesul depus luni la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Montana spune că dă în judecată pentru a anula interdicția „ilegală”. „Contestăm interdicția neconstituțională TikTok din Montana pentru a ne proteja afacerea și sutele de mii de utilizatori TikTok din Montana”, a spus un purtător de cuvânt într-un comunicat.

„Credem că această contestație juridică va prevala pe baza unui set extrem de puternic de precedente și fapte”. Procesul TikTok susține că interdicția încalcă dreptul constituțional la libertatea de exprimare conform Primului Amendament.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Plângerea companiei afirmă că interdicția a fost „închiderea neconstituțională a forumului de vorbire pentru toți vorbitorii din aplicație”. Interdicția urmează să intre în vigoare în ianuarie 2024. Va face ilegal ca magazinele de aplicații să ofere TikTok, dar nu interzice utilizatorilor care au deja TikTok să-l folosească.

Montana, care are o populație de puțin peste un milion, a interzis aplicația pe dispozitivele guvernamentale în decembrie anul trecut. TikTok spune că are 150 de milioane de utilizatori americani. Deși baza de utilizatori a aplicației s-a extins în ultimii ani, aceasta este încă cea mai populară printre adolescenții și utilizatorii în vârstă de 20 de ani.

Cu toate acestea, există îngrijorări în întregul spectru politic al SUA că TikTok ar putea fi un risc pentru securitatea națională. Platforma de social media este deținută de ByteDance – o companie chineză. ByteDance a negat în mod repetat că este controlat de guvernul chinez. Procesul susține, de asemenea, că Montana și-a depășit autoritatea, preocupându-se de datele utilizatorilor și de securitatea națională – care este de competența guvernului federal.

Citește și: