Ediția cu numărul 93 a Premiilor Oscar a marcat o premieră pentru România. Documentarul Colectiv a primit o dublă nominalizare, însă dincolo de performanța remarcabilă ies la iveală marile probleme ale sistemului românesc: corupția, neputința și ignoranța, doar câteva dintre hibele cu care încă ne confruntăm.

La cinci ani și jumătate de la tragedia din clubul Colectiv, procesul tărăgănează, iar verdictul final se lasă așteptat. În primă instanță, magistrații au acordat pedepse care cumulează 115 ani de închisoare. De la Popescu Piedone, actualul primar de la Sectorul 5, care a primit pe fond opt ani și jumătate de închisoare, la cei 3 patroni ai clubului, care au primit câte 11 ani și 8 luni, fiecare, sau la cei doi pompieri care au verificat clubul.

La final de 2019, Tribunalul București a mai stabilit ca victimele să primească daune morale în valoare de 50 milioane de euro. Dar și aici, în lipsa unui verdict final, victimele sau rudele acestora nu au primit vreun ban până acum. Rămân doar tratamentele decontate de statul român, multe dintre ele făcute în Belgia.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce decizii mai așteptăm?

Incendiul de la Colectiv este doar unul dintr-o serie de evenimente tragice. Din 2010, de la tragedia de la Maternitatea Giulești, până la tragediile recente de la Piatra Neamț, Matei Balș sau Victor Babeș. Dezastre care se tot repetă în sistemul public de sănătate, fără să vedem vreo schimbare.

Și să nu uităm de scandalul Hexipharma, peste care pare că s-a așternut praful. Firma a intrat în insolvență și apoi în faliment. Ce înseamnă asta? Că cel mai probabil nu vor plăti decât o mică parte din despăgubirile de 16 milioane de euro dispuse de instanță pe fond pentru ce au făcut, iar legea nu permite extinderea răspunderii dincolo de patrimoniul societății.

La 11 ani de la episodul Giulești și aproape 6 de la Colectiv, expresia “te duci cu o boală la spital și te alegi cu mai multe“ e cât se poate de reală. Deși acum există prevederi clare despre cum trebuie raportate infecțiile nosocomiale, anul acesta, de exemplu, doar 86 de spitale din 635 au raportat astfel de infecții. Iar tot din date oficiale, de la Ministerul Sănătății, aflăm că 4.500 de români au luat Covid din spitale.