A 12-a zi de imunizare. Nu există, încă, o centralizare a costurilor campaniei de vaccinare

Sunt aproape două săptămâni de când a început campania de vaccinare. Chiar și așa, cel mai mare număr de oameni pe care au reușit să îl vaccineze organizatorii campaniei nu a depășit 18 mii într-o zi. Ne așteptam la progrese spectaculoase, mai ales că obiectivul național este administrarea a 150 de mii de doze de vaccin în fiecare zi.

Ce șanse avem să ne atingem ținta de vaccinare

Alexandra Vasile, corespondent Aleph News: „Mă tem că cifrele de până acum nu ne arată că am avea șanse să ne îndreptăm către 150 de mii de vaccinări pe zi. Cel puțin nu prea curând. Ministerul Apărării trimite vaccin la cererea DSP-urilor. Serul trebuie să fie administrat în centre de vaccinare organizate în această primă fază de ministerul Sănătății.”

De săptămâna viitoare ar trebui să înceapă etapa a doua de vaccinare
Trei instituții sunt implicate și undeva între ele obiectivele mărețe se pierd pe drum. Etapa a doua presupune vaccinarea bătrânilor de peste 65 de ani și a celor cu boli grave. Unde mai punem că începe și vaccinarea bătrânilor de peste 65 de ani și a oamenilor cu boli grave.

Ce alte provocări au mai întâmpinat autoritățile


Vaccinarea nu înseamnă numai vaccinul pe care îl primim. Luăm în calcul că avem nevoie și de seringi și alte materiale medicale și toată logistica necesară pentru procesul de vaccinare. Noi am întrebat departamentul pentru situații de urgență dacă le avem și ne-a răspuns că nu sunt încă semnate contractele. Nici centrele de vaccinare nu sunt pregătite. Abia se pregătesc primarii să le amenajeze, cu banii lor, pe care guvernul promite că îi va da înapoi.

Cât costă, de fapt, vaccinarea

Nu știm cât costă vaccinarea. Sunt banii noștri , dar nu știm, deși am cerut cifre și de la ministerul Finanțelor și de la cel al Sănătății. Nu am primit răspuns la solicitarea pe care am făcut-o pe e-mail.

Am participat la briefingul de presă organizat de coordonatorii campaniei de vaccinare. Acolo am primit un document în care, la întrebarea câți bani au fost alocați în bugetul 2021 pentru imunizarea populației răspunsul a fost că fiecare instituție implicată în vaccinare are buget propriu. Așa că, ne învârtim între Ministerul Sănătății, cel al Internelor, al Apărării și al Dezvoltării, fără să existe o centralizare a costurilor.

Exit mobile version