• Cercetările au început odată cu primele vaccinări în Marea Britanie.
  • Studiul a fost făcut pe 2190 de angați din sistemul de sănătate din UK.
  • Ritmurile circadiene influențează și vaccinul antigripal la bărbații în vârstă.

Spune-mi la ce oră te-ai vaccinat și îți spun câți anticorpi ai! Un studiu realizat pe 2200 de persoane în Marea Britanie semnalează faptul că nivelurile de anticorpi sunt mai mari la persoanele care au primit vaccinul după-amiaza.

Care sunt concluziile acestui studiu?

„Această cercetare este primul pas în demonstrarea importanței răspunsului imun în timpul zilei la vaccinul SARS-CoV-2”, spune Elizabeth Klerman, MD, PhD Divizia de Neurofiziologie, Spitalul General Massachusetts. Rezultatele au fost publicate în „Journal of Biological Rhythms” și ipoteza cercetătorilor este aceea că răspunsul la vaccin poate fi afectat de ritmurile circadiene ale corpului. Persoanele care au primit injecția în cursul după-amiezii prezintă mai mulți anticorpi care îi protejează de Sars-Cov2, după cum precizează unul dintre autorii studiului, doctorul Elizabeth Klerman, de la Spitalul General din Massachusetts (SUA).

Klerman este un expert în studierea ritmurilor circadiene și a realizat analize și în cazul bolnavilor de cancer, care răspund diferit la tratament. „Testările au arătat că administrarea unor agenți chimioterapeutici la un anumit moment al zilei vizează în mod eficient celulele canceroase, dar scade toxicitatea la alte celule” – Elizabeth Klerman, MD, PhD Divizia de Neurofiziologie, Spitalul General Massachusetts.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cum au fost realizate cercetările?

Este vorba deocamdată de un studiu observațional la care au participat aproape 2200 de angajați din sistemul sanitar din Marea Britanie. Au fost persoane asimptomatice de la care au fost prelevate probe de sânge după vaccinare. Au fost luate în considerare vârsta, sexul și ora vaccinării.

În general, toți subiecții care s-au vaccinat după-amiaza aveau mai mulți anticorpi după două sau chiar zece săptămâni, decât cei care s-au imunizat în cursul dimineții. Pe deasupra, rezultatele analizelor arată că serul de la Pfizer a produs mai mulți anticorpi la femei și la tineri, pe lângă efectul asociat cu ora vaccinării

Și ce rol pot avea aveste rezultate în campania de vaccinare?

Una dintre autoarele studiului, doctorul Elizabeth Klerman, consideră că vaccinarea în concordanță cu ritmurile biologice ale corpului poate ajuta la eficientizarea campaniei de imunizare. De asemenea, ea atrage atenția cu privire asupra faptului că răspunsul imun mai puternic poate produce și reacții adverse pe măsură