- Valeriu Gheorghiță spune că obiectivul de 10 milioane de români vaccinați până la finalul verii e realizabil și fără cei ce renunță la vaccinarea cu AstraZeneca
- Peste 310.000 de persoane au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca de la momentul apariției discuțiilor legate de tromboze
- Sunt specialiști care spun că ținta de 10 milioane va fi atinsă spre finalul lui 2021, chiar începutul anului viitor
România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, iar cei mai mulți dintre românii care au primit prima doză din acest vaccin respectă programarea și se prezintă și la rapel.
Din totalul celor 6.812 persoane care au primit prima doză de la AstraZeneca fix acum 8 săptămâni, pe 15 februarie, s-au prezentat luni la rapel 6.406. Așadar, puțin peste 400 de români care au făcut prima doză din acest vaccin nu s-au prezentat și pentru a doua doză.
Desigur, nu uităm de cele peste 310.000 de persoane care au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca de la momentul apariției discuțiilor legate de tromboze. Dar dacă ne uităm la reacțiile adverse din ultimele 24 de ore, vedem că au fost mai multe la Pfizer. 35, față de 31 la AstraZeneca, în timp ce la Moderna au raportate 27 de astfel de reacții.
La cum arată ultimele cifre, mai degrabă nu vom reuși să atingem ținta de 10 milioane de români vaccinați până la finalul verii. Au fost până în 63.000 de oameni vaccinați în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 40.000 au primit prima doză, cei mai mulți cu Pfizer.
Cât despre ținta de 10 milioane de oameni vaccinați până la 1 septembrie, Valeriu Gheorghiță spune că obiectivul e realizabil și fără cei ce renunță la vaccinarea cu AstraZeneca, cu atât mai mult cu cât aceste doze ar urma să fie înlocuite cu cele fabricate de Johnson & Johnson, care încep deja să fie livrate în UE.
Totuși, realitatea pare să îl contrazică pe coordonatorul campaniei de vaccinare. Și sunt specialiști care spun că ținta de 10 milioane va fi atinsă spre finalul lui 2021, chiar începutul anului viitor.