Prospectul vaccinului Moderna. Care sunt posibilele reacții adverse

Avem două vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană. Vaccinul Moderna a primit OK-ul și sunt aștepate 160 de milioane de doze de la compania americană. Astăzi am aflat și cum trebuie să îl folosim pentru că a apărut prospectul serului.

Vaccinul Moderna poate fi transportat și depozitat la o temperatură de -20 de grade nu la -80 ca cel de la Pfizer. Un flacon are zece doze, dublu față de Pfizer, iar o doză are 0,5ml.

Serul Moderna poate fi păstrat până la șase luni într-un congelator normal și până la 12 ore la temperatura camerei. Înainte de a fi utilizat, vaccinul trebuie ținut 2 ore și jumătate la frigider, la o temperatura cuprinsa intre 2 și 8 grade sau la temperatura camerei timp de o ora.

La fel ca la Pfizer serul nu poate fi recongelat odată ce a fost decongelat. Este recomandat să fie păstrat în cutia originală pentru a fi protejat de lumină, iar producătorul este convins că poate oferi protecție pentru câțiva ani.

Ai nevoie de două doze ca să devii imun. Trebuie să treacă 28 de zile între prima și a doua doză. Vaccinul nu este recomandat celor cu vârste mai mici 18 ani sau persoanele alergice la o substanță din compoziția serului.

În ceea ce privește vaccinarea femeilor însărcinate și trecerea substanțelor din compoziție în laptele matern încă nu s-au făcut studii. Șocul anafilactic a fost o reacție adversă rar întâlnită și în cazul în care e depistat la o persoană la administrarea primei doze, a doua nu se mai administrează.

La una din zece persoane au fost întâlnite dureri de cap, frisoane, febră, greață, dureri musculare, însă toate acestea au fost temporare. La fel ca vaccinul da la Pfizer, după administrare, persoana vaccinată rămâne sub supraveghere timp de 15 minute în caz de reacții adverse.

Exit mobile version