• A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca
  • Astfel, și persoanele de peste 55 de ani pot folosi serul
  • Măsura vine în urma apariției noilor date științifice și a recomandărilor OMS

Restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca a fost eliminată, anunță, luni, reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), astfel că și cei peste 55 de ani pot folosi serul.

Decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului
produs de compania AstraZeneca a fost luată în urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul CNCAV, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, arată sursa citată.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Ce spun medicii despre eliminarea limitei de vârstă

Radu Țincu, medic: „Locurile de la ATI din București s-au epuizat. Au început să apară cazurile în care pacienții așteaptă în camerele de gardă să poată fi preluați, cum se întâmpla toamna trecută. Cel mai probabil, evoluția pandemiei în București va genera și necesitatea unor transferuri la alte spitale din țară. Extinderea limitei de vârstă pentru cei care pot să fie vaccinați cu AstraZeneca este un element extrem de important și oamenii trebuie să-l privească cu maximp încredere.”

Medicul spune că limitarea vârstei nu a fost determinată de o ineficiență a vaccinului, ci mai degrabă de o proastă organziare a studiului.

Anca Deleneau, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași: „Decizia este benefică, deoarece în momentul de față remarcăm o incidență crescută a cazurilor de COVID.”

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „OMS face mai degrabă recomandări generale de politici de sănătate publică. Recomandările pentru utilizarea fiecărui vaccin în România și în spațiul european sunt făcute de către Agenția Europeană a Medicamentului. Agenția a făcut recomandări de peste 18 ani, dar recomandări solide de 18-55 la acel moment. La nivel științific au apărute noi date, noi dovezi (….), iar autoritățile au putut elimina restricția.”

Ce cred celelalte state europene despre vaccinul AstraZeneca

Atunci când vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de către autoritățile sanitare din Europa mai multe state printre care Germania, Franția și Italia, au spus că nu vor administra serul persoanelor de peste 65 de ani. Acestea au motivat că la acel moment nu existau suficiente date despre eficacitatea vaccinului.

Odată cu România, și Italia elimină limita de vârstă pentru administrarea vaccinului. Austria și Danemarca au eliminat încă de vineri restricția de vârstă.