Serul AstraZeneca revine în centrele de vaccinare din România

  • 4.200 de doze vor fi folosite pentru vaccinare
  • Agenția Europeană a Medicamentului a stabilit că serul de la AstraZeneca este sigur
  • Mai mulți lideri europeni s-au vaccinat cu serul produs de AstraZeneca

Serul AstraZeneca revine în centrele de vaccinare din România. Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat că cele 4.200 de doze de vaccin vor fi folosite pentru vaccinare.

Liderii mai multor ţări, care în urmă cu doar câteva zile suspendaseră imunizarea cu AstraZeneca, acum fac front comun în campania de vaccinare şi aleg serul de la acestă companie. Au ridicat restricţiile cu privire la adminstrarea dozelor Astrazeneca, după ce EMA a stabilit că vaccinul este sigur şi eficient.

Da, voi primi AstraZeneca. Fiul meu s-a vaccinat alaltăieri în Anglia”, a spus Mario Draghi, premierul Italiei.

Înţeleg că vaccinul este sigur şi eficient, am încredere în ştiinţă şi în experţii care ne invită să ne vaccinăm”, a afirmat președintele Sloveniei, Borut Pahor.

Şi Franţa este una dintre ţările care a reluat vaccinarea cu AstraZeneca, după o scurtă suspendare de teama cazurilor de coagulare a sângelui.

Premierul Jean Castex primit prima doză de vaccin la spitalul militar Begin din Saint-Mande.

Serul a primit undă verde în centrele de vaccinare şi în farmacii. Deşi dozele au fost insuficiente pentru valul de cereri ce a urmat”, a spus Jean Castex.

„Chiar am avut  oameni care îl cereau şi nu aveam suficient. Deci sper că vom avea destul săptămâna viitoare”, a afirmat Steve Chemouny, un farmacist din Franța.

Ce spune oficialii europeni despre serul AstraZeneca

Marea Britanie nu a încetat  utilizarea AstraZeneca, iar ţara a fost lăudată  pentru ritmul campaniei sale de vaccinare. A venit rândul prim-ministrului Boris Johnson să fie un exemplu pentru britanici.

Nu pot să o recomand suficient tuturor, când primeşti notificarea pentru a te vaccina, te rog du-te şi fă-o. Este cel mai bun lucru pentru tine, cel mai bun lucru pentru familia ta şi pentru toată lumea”, a declarat Boris Johnson.

OMS a analizat datele cu privire la coagularea sângelui în rândul persoanelor care au primit serul. Experţii au ajuns la concluzia că nu există o legătură între cazurile apărute şi vaccin.Uite ce spune directorul forului.

Înţelegem că este posibil ca oamenii să fi avut îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinului Oxford-AstraZeneca. Întrebarea cu orice medicament sau vaccin este dacă riscul administrării acestuia este mai mare sau mai mic decât riscul de boală pe care este menit să îl prevină sau să îl trateze. În acest caz, nu există nicio întrebare”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS.