- Doza de vaccin Johnson&Johnson ar avea o eficacitate de 84% prevenirea spitalizărilor cu varianta Omicron.
- 69.092 au primit a doua doză de vaccin în perioada 15 noiembrie-20 decembrie.
- Eficacitatea rapelului a ajuns la 85% în una sau două luni.
Doza booster reduce spitalizările Omicron. O doză de rapel a vaccinului cu o singură doză COVID-19 de la Johnson & Johnson Inc. a avut o eficacitate de 84% în prevenirea spitalizării angajaților din domeniul sănătății din Africa de Sud care au fost infectați în urma răspândirii variantei Omicron, au declarat joi cercetătorii.
Advertisment
Studiul din lumea reală, care nu a fost supus evaluării colegiale, s-a bazat pe o a doua doză de vaccin J&J administrată la 69.092 de lucrători între 15 noiembrie și 20 decembrie. S-a demonstrat că o primă serie de inoculare oferă doar o protecție redusă împotriva infecției cu Omicron, care se răspândește rapid în multe țări, după ce a fost identificată pentru prima dată la sfârșitul lunii noiembrie în Africa de Sud și Hong Kong.
Cu toate acestea, mai multe studii au sugerat că o doză de rapel oferă o protecție semnificativă împotriva îmbolnăvirilor grave cauzate de această variantă. Studiul din Africa de Sud a arătat că eficacitatea vaccinului J&J în prevenirea spitalizării a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea unei doze de rapel la 84% 14 zile mai târziu.
Recomandări
„Ne liniștește faptul că vaccinurile COVID-19 continuă să fie eficiente în scopul pentru care au fost concepute, și anume de a proteja oamenii împotriva bolilor grave și a decesului. Aceasta este încă o dovadă că nu am pierdut acest impact, chiar și în fața unei variante foarte mutante, a declarat Linda-Gail Bekker, co-investigator principal al studiului. Bekker a spus că juriul „încă nu a decis” în ceea ce privește problema unor noi rapeluri ale injecției J&J deoarece studiul arată că doza booster ar reduce spitalizările cu varianta Omicron.
„Ceea ce arătăm este că două doze restabilesc cu adevărat protecția completă și nu cred că putem extrapola de aici faptul că vom avea nevoie de un al treilea sau al patrulea stimulent deloc”, a spus aceasta.
Cercetătorii au spus că analiza lor a avut mai multe limitări, inclusiv perioadele scurte de urmărire, care au fost în medie de opt zile pentru lucrătorii din domeniul sănătății care au primit injecția în ultimele 13 zile sau 32 de zile pentru cei care au primit injecția cu 1-2 luni mai devreme și care ar putea distorsiona eficacitatea generală a vaccinului.
Un alt studiu realizat luna aceasta în Africa de Sud a arătat că o primă rundă de inoculare cu două doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer-BioNTech a fost mai puțin eficientă în Africa de Sud pentru a ține persoanele infectate cu virusul departe de spital de când a apărut varianta Omicron.
Partenerii noștri