• Cercetătorii susțin că protecția oferită prin vaccin împotriva Omicron și infecția anterioară poate fi compromisă.
  • Echipa de specialiști spune că este nevoie urgentă de noi studii asupra variantei Omicron.

Vaccinurile și o infecție anterioară cu virusul ar putea oferi o protecție „mai puternică decât cea de bază” pentru Omicron, sugerează un studiu recent. Cu toate acestea, eșantioanele de Omicron arată în continuare capacitatea sa „semnificativă” de a se sustrage protecției oferite de o infecție anterioară și chiar de a treia doză de vaccin.

Publicat la data de 11 decembrie 2021, unul dintre cele mai recente studii care analizează varianta Omicron a COVID-19 sugerează că persoanele infectate anterior cu COVID, precum și cele vaccinate, vor avea o protecție „mai puternică decât cea de bază” împotriva acestei noi tulpini îngrijorătoare. Eșantioanele de Omicron examinate în eprubetă (sau in-vitro, din punct de vedere științific) în cadrul acestei noi cercetări arată că aceasta depășește toate celelalte variante în ceea ce privește capacitatea sa potențială de a se sustrage protecției obținute în urma unei infecții anterioare sau a unei vaccinări.

Publicate în Emerging Microbes & Infection, concluziile sugerează, de asemenea, că deși o strategie de îmbunătățire a celei de-a treia doze poate „stimula semnificativ imunitatea”, protecția oferită împotriva Omicron poate fi compromisă. Autorul principal, Youchun Wang, cercetător de la Institutul Național pentru Controlul Alimentelor și Medicamentelor din China, spune că rezultatele lor susțin descoperirile recente din Africa de Sud.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

„Am constatat că numărul mare de mutații ale variantei Omicron a provocat modificări semnificative ale sensibilității la neutralizare față de persoanele care au avut deja COVID. Cu toate acestea, media ED50 (nivelul de protecție) împotriva Omicron este încă mai mare decât cea de bază, ceea ce a indicat că încă se poate observa un anumit efect de protecție”, spune Wang.

Echipa de experți, formată din 11 oameni de știință, a analizat 28 de probe de ser de la pacienți care se vindecau de tulpina originală a SARS-CoV-2. Aceștia le-au testat față de probe de Omicron in vitro, precum și față de alte patru tulpini marcate ca fiind îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății (cum ar fi Delta) și două variante marcate ca fiind de interes.

Acum, echipa afirmă că este nevoie urgentă de mai multe cercetări, efectuate nu doar in-vitro, ci și în studii din lumea reală, pentru a înțelege mai bine Omicron. Și, în special, dacă acesta poate „scăpa de imunitatea declanșată de vaccin pentru a provoca boli mai grave și decese”.

„Impactul exact asupra protecției umane poate fi influențat de mai mulți factori, cum ar fi contagiozitatea variantei Omicron în raport cu alte variante pentru populațiile umane și fitness-ul viral al Omicron odată ce oamenii sunt infectați. Sunt necesare mai multe studii de populație, inclusiv nivelul de protecție imunitară și simptomele în rândul persoanelor infectate cu Omicron, pentru a stabili pe deplin impactul global al Omicron pentru controlul pandemiei COVID-19”, spun autorii studiului.