Aproape toate decesele cauzate de COVID-19 în SUA au fost înregistrate la persoane care nu au fost vaccinate, o demonstrație a eficacității vaccinurilor și un indiciu că decesele la zi – care au scăzut în prezent la mai puțin de 300 – ar putea fi practic zero dacă toți cei eligibili ar primi vaccinul, relatează Associated Press.

O analiză Associated Press a datelor guvernamentale din luna mai arată că infecțiile descoperite la persoanele complet vaccinate au reprezentat mai puțin de 1.200 din cele peste 853.000 de spitalizări COVID-19. Asta înseamnă aproximativ 0,1%.

În plus, doar 150 din cele peste 18.000 de decese cauzate de COVID-19 în luna mai au fost la persoane complet vaccinate, adică aproximativ 0,8%, sau cinci decese pe zi, în medie.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

La începutul lunii iunie, Andy Slavitt, un fost consilier al administrației Biden pe tema COVID, a sugerat că 98% până la 99% dintre americanii care mor din cauza coronavirusului sunt nevaccinați. Potrivit sursei citate, cifrele care reies din analiză dovedesc această afirmație.

Directorul CDC: Fiecare deces COVID poate fi evitat, datorită vaccinurilor

Directorul Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) a declarat marți că vaccinul este atât de eficient încât „aproape fiecare deces, în special în rândul adulților, din cauza COVID-19, este, în acest moment, în întregime prevenibil”. Doctorul Rochelle Walensky a numit astfel de decese „deosebit de tragice”.

Decesele din SUA au scăzut la o lună de la începerea campaniei de vaccinare, de la un vârf de peste 3.400 pe zi, în medie.

Aproximativ 63% dintre toți americanii eligibili pentru vaccinare – cei cu vârsta de 12 ani și peste – au primit cel puțin o doză, iar 53% sunt complet vaccinați, potrivit CDC.

În timp ce vaccinurile sunt mai puțin disponibile în mare parte din lume, în SUA oferta este atât de abundentă, iar cererea a scăzut atât de dramatic încât vaccinurile rămân nefolosite.

Totuși, în statul Arkansas, care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din SUA, cu doar aproximativ 33% din populație complet imunizată, cazurile, spitalizările și decesele sunt în creștere.

Astfel, experții spun că numărul deceselor zilnice ar putea depăși din nou 1.000, în toamnă, ca urmare a zonelor în care rata de vaccinare este scăzută.