• Un părinte din trei, cu copil cu vârsta de 15- 17 ani, oferă sume între 301 şi 600 lei.
  • 37% dintre adolescenţi consideră că părinţii nu vor să le cumpere tot ce îşi doresc.
  • Principalele cheltuieli ale adolescenţilor constă în „ieşiri în oraş” (51%).

Ești un părinte mai deschis în a purta conversaţii despre bani cu copilul tău, față de cum au fost părinţii tăi. Dar cum îi administrezi? 66% dintre părinţii care au copii de 12- 14 ani le oferă acestora cel mai adesea un buget lunar mai mic de 300 de lei, conform unui studiu BCR în colaborare cu compania Cult Market Research.

În acelaşi timp, 22% dintre actualii părinţi de adolescenţi spun că ei nu au discutat niciodată cu părinţii lor despre bani, iar aproximativ 30% au discutat cu părinţii lor despre bani după vârsta de 15 ani.

Majoritatea părintilor acordă copiilor un buget lunar de sub 300 de lei, în timp ce 34% dintre părinţii care au copii cu vârste de 15- 17 ani le oferă sume cuprinse între 301 şi 600 lei.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În ciuda faptului că veniturile părinţilor sunt suficient de mari cât să asigure tot ce trebuie în casă, 37% dintre adolescenţi consideră că părinţii nu vor să le cumpere tot ce îşi doresc.

Principalele cheltuieli ale adolescenţilor constă în „ieşiri în oraş” (51%), îmbrăcăminte şi încălţăminte (47%), manuale sau caiete sau alte aspecte necesare pentru şcoală (22%).

Printre cele mai importante subiecte care sunt încă evitate de părinţii în discuţiile cu copiii lor sunt: datoriile şi câştigurile familiei (19%), cardurile de credit (12%) şi investiţiile (11%). De asemenea, percepţia asupra banilor influenţează semnificativ calitatea vieţii şi modul în care au loc aceste discuţii, familiile cu venituri mai mici fiind mai predispuse să discute despre economisire.

Mai mult de jumătate (64%) dintre persoanele care au un venit familiar lunar sub 5.000 de lei consideră că banii le ajung pentru un trai decent, iar 8% consideră că aceşti bani le ajung pentru tot ceea ce le este necesar fără să se restrângă.

Citește și