• Stânca Leului – Sigiriya – în partea centrală a acestei țări insulare din Oceanul Indian, este considerată de mulți a opta minune a lumii.
  • Pe ea se află rămășițele fostului palat fortificat al regelui Kashyapa, care a condus această zonă între anii 473 și 495.
  • În jurul palatului au fost construite mai multe rezervoare pentru a colecta apa de ploaie, ceea ce garanta apă potabilă chiar și în cazul unui asediu de lungă durată.

Dacă vă aflați în Sri Lanka, nu uitați să vizitați Stânca Leului – Sigiriya – în partea centrală a acestei țări insulare din Oceanul Indian, considerată de mulți a opta minune a lumii. Pe ea se află rămășițele fostului palat fortificat al regelui Kashyapa, care a condus această zonă între anii 473 și 495.

Întrucât Kashyapa a preluat puterea cu forța de la tatăl său, s-a temut de represaliile fratelui său. El a decis să se protejeze cât mai mult posibil și să mute regatul „în mijlocul pustietății”. Mai exact, a construit un fort și un palat la 200 de metri deasupra solului, pe magma unui vulcan erodat în mijlocul junglei. Scările de piatră duceau la somptuosul palat cu grădinile sale sub paza puternică a supușilor săi și la monumentalul leu de piatră după care a fost botezată stânca și din care astăzi au rămas doar labele.

În jurul palatului au fost construite mai multe rezervoare pentru a colecta apa de ploaie, ceea ce garanta apă potabilă chiar și în cazul unui asediu de lungă durată.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

După moartea regelui Kashyap, palatul a fost transformat în mănăstire budistă și a fost folosit ca atare până în secolul al XIV-lea. Intemperiile timpului l-au erodat până în anii 1800, când Lion’s Rock a fost redescoperit” de arheologii britanici care doreau să-i exploreze secretele.

Unul dintre aceste secrete este o galerie de desene erotice pe stânca de la poalele Sigiriya, precum și numeroasele graffiti sculptate de vizitatorii săi. Rămășițele regatului dinastiei Moriya atrag multă atenție din partea turiștilor, mai ales din 1982, când Sigiriya a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din Asia și Oceania.