• Activiștii vor să introducă în limba română „X” la finalul cuvintelor.
  • Prietenii ar deveni „prietenx”, colegii – colegx, toți – totx.
  • Limba româna e o limbă prea masculină, justifică activiștii.
  • Publicații comunitare, precum CUTRA, folosesc terminația în „x” de câțiva ani.

Mult e dulce și neutră limba ce-o vorbim. Sau cel puțin asta vor activiștii care s-au săturat de limba română de acum care este prea masculină. Activiștii și asociațiile LGBT cer să fie modificată limba română – să introducă forma neutră de gen cu „X” la finalul cuvintelor.

Exemple:
Prieteni -> PrietenX
Autor / autoarea -> AutorX
Activiști -> ActivistX
Toți învățăm unul de la altul ->Toțx învățăm unx de la altx

Ce vor activiștii mai exact? Ca de acum încolo să te poți prezenta: „sunt simplu… X-ulescu” – fără să lași loc de „doamnă” sau „domnule”. Grupul de prieteni va fi grupul de prieteniX – ca să se aplice și în cazul prietenilor. Și deși e complicat… ușor ușor vom învăța „uniX de la altiX”. Și totuși pix-ul… tot pix rămâne.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Un grup de activiști queer propune introducerea unei noi terminații pentru cuvintele din limba română, „x”, care să înlocuiască genurile gramaticale masculin/feminin. Membrii comunității văd în această idee o modalitate de acceptare a persoanelor care nu se asociază niciunui sex și de înțelegere mai bună a acestora. Pentru unii, ideea are chiar și miză politică – „demasculinizarea limbii române”, iar propunerea a stârnit o dezbatere vie în mediul online.

Citește și