• Vinul rosé a fost popular încă din Imperiul Roman.
  • Vinul poate fi produs și din soiuri ca Pinot Noir sau Merlot.
  • Vinul a fost băutura nobilă a romanilor și acum e regina petrecerilor de vară.

E roz, e rece și e motiv de sărbătoare. Astăzi sărbătorești Ziua Mondială a vinului rosé, băutura îndrăgită universal, creată din struguri roșii. Are rădăcini în Roma Antică și vine ca o completare în spaţiul dintre vinul roşu şi cel alb, însă are propria lui personalitate, dată de culoare și aromă.

Cu ce feluri de mâncare asociem vinul rosé?

Florin Manoliu, oenolog: „Vinul este unul dintre cele mai ușoare vinuri, așa că e unul dintre motivele pentru care este cel mai preferat vin de către consumator. El se poate asocia cu orice tip de mâncare. Se poate face atât ca mâncare de fel principal, cât și ca mâncare de fel secundar. Poate fi servit ca acompaniament al deserturilor”.

Cum bem un vin astfel încât să-i explorăm toată savoarea?

Florin Manoliu: „Dacă ar fi să asociez rosé-ul, l-aș asocia cu o stare de bine. Ca această stare să fie generată, rosé-ul trebuie să fie rece. Ca recomandare, ar trebui să aibă între 8 și 10 grade, eventual 8 și 12 grade”.

Recomandări

ISRAEL ATACĂ SIRIA
TRUMP: „PUTIN M-A SUNAT”
MOSCOVA NU CREDE ÎN LACRIMI
BURSE MICI, CORNURI MARI
CE ALEG NOMAZII?
DEAL?