• Încrederea reală în sine îi încurajează pe ceilalți, narcisismul subminează.
  • Narcisiștii mută vina pe ceilalți și îți provoacă un sentiment de vinovăție.
  • Încrederea în sine autentică acceptă feedback-ul, narcisismul respinge.
  • Narcisismul simulează încrederea în sine.
  • Încrederea reală înțelege emoțiile celorlalți, narcisismul le ignoră.

De câte ori ai întâlnit o persoană care pare sigură pe ea, dar care îți lasă un gust amar? Poate monopolizează discuțiile, caută constant atenție sau își impune superioritatea. Este oare vorba de stimă de sine autentică sau de narcisism? La o primă vedere, par similare, însă diferențele sunt semnificative. Cum le recunoaștem și cum să ne protejăm de impactul comportamentelor narcisiste?

Cum putem diferenția încrederea autentică de narcisism în relațiile de zi cu zi?

„Narcisismul ascuns, care apare destul de mult în această patologie, este greu de identificat, însă sunt câțiva factori la care putem să ne uităm. Putem să ne uităm, de exemplu, cum îl face acea persoană pe partener sau pe altcineva să se simtă, pentru că persoanele care au o stimă de sine înaltă îi fac pe ceilalți să se simtă valoroși, pe când narcisismul pur și simplu te face să te simți insuficient sau te face să încerci să devii mai mare în ochii celorlalți.

Apoi narcisismul nu acceptă critica. Cineva care are încredere și stima de sine ridicată acceptă că poate să greșească și că are de învățat de pe urma unei experiențe, pe când narcisismul nu suportă critica și o ia de fiecare dată personal, încercând să se apere destul de vehement. Mai mult, avem empatia la persoanele care au o stimă de sine ridicată, aceasta persoană arătând compasiune, pe când narcisismul este concentrat pe sine și mai mult, nu rezonează foarte mult cu emoțiile celorlalți.”, a declarat Nina Sofian, psiholog, pentru Aleph News.

Recomandări

TOM HOLLAND, FAMILISTUL
COMPLICATED RELATIONSHIP
SEPARAȚI, DAR ÎMPREUNĂ
CE SE ALEGE DE EUROPA?
CNN PUNE PIN-UL PE ROMÂNIA
CE ÎNSEAMNĂ SCHENGEN PT RO?

Cum putem diferenția încrederea autentică de narcisism în relațiile de zi cu zi?

„Dacă interacționăm mult cu această persoană, mai ales dacă este un narcisist ascuns, care folosește manipularea foarte fin, în timp ajungem să ne îndoim de noi înșine. Ei încearcă să minimalizeze reușitele celorlalți, să critice subtil sau să manipuleze percepția asupra lucrurilor. Putem să dobândim un sentiment de vinovăție, pentru că de fiecare dată când lucrurile merg prost, narcisistul are această tendință de a da vina pe ceilalți. Acesta are o imaturitate emoțională foarte mare și atunci ajunge să izoleze emoțional victimele, dacă se poate spune așa. Narcisiștii au tendința să monopolizeze atenția, discuțiile și să diminueze tot ceea ce nu ține de ei”, a mai declarat aceasta.

Citește și