• Cercetările de la Universitatea Notre Dame, publicate în Quarterly Journal of Experimental Psychology în 2011, au arătat că memoria este afectată atunci când trecem printr-o ușă, fenomenul purtând numele de „efectul de ușă”, potrivit Well and Good.
  • Efectul de ușă” poate apărea în orice situație în care vă deplasați de la un lucru la altul. Exemple de alte limite de eveniment includ schimbarea locațiilor spațiale, schimbarea ferestrelor de pe calculator sau atunci când o persoană intră sau iese din cameră.
  • Pentru a preveni apariția „efectului de ușă”, un sfat pe care profesorul Radvansky îl sugerează este să luați în cealaltă cameră ceva care să vă amintească de obiectivul inițial. De exemplu, dacă mergeți în garaj pentru a lua o șurubelniță, puteți lua cu dumneavoastră un șurub.

Cercetările de la Universitatea Notre Dame, publicate în Quarterly Journal of Experimental Psychology în 2011, au arătat că memoria este afectată atunci când treci printr-o ușă, fenomenul purtând numele de „efectul de ușă”, potrivit Well and Good.

Profesorul Gabriel Radvansky, PhD, care a efectuat cercetarea împreună cu colegii săi, explică ce cauzează „efectul de ușă” și împărtășește sfaturi despre ce trebuie să faci atunci când se întâmplă acest fenomen.

„Experimentăm lumea ca pe un flux continuu de informații, dar împărțim mintal această experiență în evenimente semnificative mai mici, denumite modele mintale de evenimente. Atunci când trecem de la un eveniment la altul, un proces mintal, numit actualizare a evenimentelor, eliminăm informațiile relevante din evenimentul anterior și începem să ne concentrăm atenția asupra noului eveniment. Acesta este motivul pentru care putem uita lucruri atunci când schimbăm vitezele.”, spune Dr. Radvansky.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dr. Radvansky adaugă că, atunci când aceeași informație face parte din două sau mai multe evenimente, aceasta este reprezentată în două sau mai multe modele mintale de evenimente.

De exemplu, dacă vă aflați în dormitor și vă deplasați la bucătărie pentru a lua un pahar cu apă, informația respectivă (în acest caz, a lua un pahar cu apă) este stocată atât în modelele mintale de evenimente din dormitor, cât și în cele din bucătărie, ceea ce, în mod ironic, poate duce, de asemenea, la uitare.

„Deoarece aceste modele conțin aceleași elemente, ele pot concura una cu cealaltă în timpul recuperării memoriei, provocând o anumită competiție mintală, ceea ce duce la o anumită uitare, chiar dacă ambele amintiri indică spre aceeași informație”, spune Dr. Radvansky.

În plus, trecerea printr-o ușă este doar un exemplu a ceea ce Dr. Radvansky numește o limită a evenimentului.

„Efectul de ușă” poate apărea în orice situație în care vă deplasați de la un lucru la altul. Exemple de alte limite de eveniment includ schimbarea locațiilor spațiale, schimbarea ferestrelor de pe calculator sau atunci când o persoană intră sau iese din cameră.

Ce trebuie să faceți în cazul în care apare efectul de ușă

„Efectul de ușă” este o funcție normală a creierului.

„Înseamnă că creierul nostru analizează lumea într-un mod perfect normal și adaptativ. Cu alte cuvinte, nu este nimic care să ne alarmeze. În cele mai multe cazuri, faptul că mintea noastră trece de la un eveniment la altul și uită ce s-a întâmplat înainte este, de fapt, util, deoarece ajută la limpezirea tabloului. Dacă nu am face acest lucru, am putea continua să ne gândim și să ne ocupăm de lucruri care nu sunt relevante pentru situația actuală”, spune Dr. Radvansky.

Pentru a preveni apariția „efectului de ușă”, un sfat pe care profesorul Radvansky îl sugerează este să luați în cealaltă cameră ceva care să vă amintească de obiectivul inițial. De exemplu, dacă mergeți în garaj pentru a lua o șurubelniță, puteți lua cu dumneavoastră un șurub.

Dacă apare „efectul de ușă”, există un truc simplu care vă poate ajuta să vă împrospătați memoria.

„Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să vă întoarceți în camera în care v-ați stabilit inițial obiectivul”, spune Dr. Radvansky.

„Ar putea exista ceva în acea locație inițială care poate servi ca un indiciu de memorie pentru a vă ajuta să recuperați cunoștințele despre ceea ce trebuia să vă amintiți.”.

Însă, dr. Radvansky spune că nu este necesară mișcarea fizică. Simpla gândire la locul unde ați fost înainte sau la ceea ce făceați vă poate ajuta, de asemenea, să vă amintiți toate acestea fără a trece din nou prin ușă.