• Un cercetător care studiază alimentele procesate a declarat că această lucrare l-a determinat să își îmbunătățească propria dietă.
  • El a redus consumul anumitor alimente după ce a descoperit o legătură cu riscurile pentru sănătate.
  • În schimb, el țintește spre alimente integrale, gustări bogate în fibre și mese cu ingrediente ușor de recunoscut.

Cândva, nuggets de pui erau o opțiune convenabilă și populară pentru Dr. W. Taylor Kimberly și familia sa. Dar, după ce a studiat mai în detaliu alimentele ultraprocesate și a văzut cum acestea afectează creierul, a trecut la pui la grătar în schimb, scrie Business Insider.

Kimberly, profesor de neurologie la Harvard Medical School și neurolog la Massachusetts General Hospital, este autorul principal al unui nou studiu care leagă alimentele ultraprocesate de riscuri pentru sănătate precum demența și accidentul vascular cerebral.

De când am început acest studiu, am acordat mai multă atenție la ceea ce mănânc”, a declarat pentru Business Insider. Dar voi fi sincer, sunt multe care îmi plac și nu le-am eliminat pe toate.”

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

Deși nu este o noutate faptul că alimentele ultraprocesate sunt legate de o stare de sănătate precară, cel mai recent studiu ne ajută să înțelegem nu doar ce alimente ar putea fi sănătoase sau nesănătoase, ci și cum să facem mici schimbări sănătoase, fără a le elimina complet.

Alimentele ultraprocesate reprezintă o parte atât de mare din dieta noastră. Sunt convenabile și ușoare. Nu s-a lucrat atât de mult pentru a ne gândi nu doar la tipul de alimente, ci și la modul în care acestea sunt procesate”, a spus el.

Descoperirile, publicate la 11 iunie în revista Neurology, sunt un pas mai aproape de a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă de ce alimentele procesate ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră. Studiul a fost observațional, ceea ce înseamnă că nu ne poate spune direct dacă alimentele procesate au cauzat riscurile pentru sănătate.

Dar oferă indicii cu privire la modalitățile simple de a face alegeri mai sănătoase, potrivit lui Kimberly, care a oferit sfaturi privind alegerea unor gustări mai nutritive și cât de multă mâncare procesată ar trebui să vă propuneți să reduceți.

Cum înlocuiești alimentele ultraprocesate?

Atunci când Kimberly și echipa sa au demarat studiul, scopul lor a fost să ofere sfaturi practice pentru oameni. Este posibil să reduceți ușor alimentele procesate – fără a le elimina în totalitate – și să vă îmbunătățiți semnificativ sănătatea?

Cercetarea lor a sugerat că se poate. Studiul lor a constatat că o creștere cu 10% a consumului de alimente procesate a fost legată de un risc mai mare de afectare cognitivă.

Aceasta reprezintă echivalentul a aproximativ două mese pe săptămână. Echipa de cercetare și-a bazat analiza pe această cantitate, deoarece a considerat că este o cantitate realistă pe care oamenii ar trebui să o reducă și un obiectiv ușor de reținut.

Răspunsul la care am ajuns este că mișcăm acul și putem fi foarte optimiști în această privință”, a declarat Kimberly.

Dieta este foarte greu de schimbat. Există multe motive pentru care mâncăm ceea ce mâncăm, cum ar fi timpul, comoditatea și bugetul. Toate aceste lucruri au un impact asupra alegerilor alimentare pe care le facem”, a spus el.

Vizează ingredientele pe care le recunoști

Nu trebuie să renunțați complet la alimentele procesate pentru a vă îmbunătăți sănătatea. Atunci când căutați ceva ieftin și convenabil, vă poate ajuta să alegeți opțiuni mai sănătoase de alimente procesate care au ingrediente ușor de recunoscut, potrivit lui Kimberly.

Dacă te uiți la ea și te gândești, că ar putea fi făcută în bucătăria mea, acesta este un indicator bun”, a spus el.

Pe termen lung, poate fi mai util să faceți câteva mici schimbări pe care le puteți respecta decât să încercați (și să eșuați) să jurați pentru totdeauna de alimentele procesate.

Într-o lume perfectă, am mânca cu toții alimente neprocesate, dar asta nu este realitatea”, a spus Kimberly. Nu este un sprint. Schimbările scurte și mari nu sunt scopul. Chiar și schimbările modeste, dacă sunt durabile, pot conta.”

Citește și