- Ziua Națională a Adopției a fost instituită în România prin legea nr. 21/2014.
- 60% dintre copiii adoptabili au peste 7 ani, iar 27% au între 14 și 17 ani.
- Vârsta medie a copiilor adoptați a crescut în ultimii ani, ajungând la aproximativ 3 ani.
- 38.337 de copii se aflau în sistemul de protecție specială la începutul anului 2024.
- Aproximativ 10.359 de copii trăiesc în centre rezidențiale, majoritatea fiind instituții publice.
- Această zi este un prilej de celebrare a apartenenței copiilor adoptați la o familie.
- În România, peste 9.000 de copii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
Într-o lume în care fiecare copil merită o casă și o poveste, Ziua Națională pentru Adopție ne reamintește că iubirea poate fi scrisă și altfel. Nu toți copiii vin pe lume iubiți, dar fiecare ar trebui să fie crescut așa. Adopția e un act de curaj, de speranță și de început – un nou destin.
Advertisment
Cum putem susține și promova adopțiile în România?
Violeta Altman: „Cred că, în primul rând, așa cum faceți acum, aducând vorba despre adopție, familiarizând publicul cu ideea de adopție. Adopțiile în România nu sunt foarte rare. În jur de o mie de copii sunt adoptați în fiecare an. Deci, oamenii se mișcă. În ultimii 10 ani, cred că au fost adoptați 12.000 de copii.
Ideea adopției, cred că, e plantată în inima și în mintea diferitelor persoane care vor să adopte, ori au auzit de la un prieten, sau o emisiune, sau o carte citită, sau un podcast”.
Ce sfaturi le-ați oferi părinților care vor să facă acest pas?
Violeta Altman: „Primul pas necesar pentru oricine este să meargă și să discute cu Direcția de Protecție a Copilului din județul din care fac parte, și acolo sunt informați despre oportunități, posibilități, pașii necesari pe care trebuie să-i facă și realitatea unei adopții. Însă acesta este primul pas care ar trebui făcut.
Recomandări
În România, momentan, nu ne alegem copiii de la început. După ce suntem atestați ca părinți adoptatori, suntem potriviți cu un copil sau doi – depinde pentru câți suntem atestați să adoptăm.
Însă, de 3-4 ani, a fost înlesnită o listă de copii. Momentan sunt câteva mii pe această listă de copii adoptabili în toată țara, și se poate consulta această listă, cu profilul copiilor, vârstă, situație, cum au ajuns în sistem, și această listă poate fi consultată, din nou, la Direcția de Protecție a Copilului din județul în care cuplul sau persoana respectivă locuiește.
Pentru pregătire, tot Direcțiile de Protecție a Copilului se ocupă și de încurajarea și pregătirea părinților de a deveni adoptatori”
Citește și
- Ce bei dimineața îți poate schimba ziua. Lygia Alexandrescu, nutriționist: „Ajută la reglarea glicemiei și să liniștească pofta de dulce”
- Unde mergi în vacanță ca să scapi de temperaturile ridicate? Expert în turism: „Pentru lunile iulie și august nu mai recomandăm destinațiile clasice de plajă”
- Liderii europeni l-au felicitat pe Karol Nawrocki. Ce i-a transmis Ursula von der Leyen