• În 2021, nivelurile de poluare din China au scăzut cu 42% față de 2013.
  • Guvernul chinez a redus emisiile de CO2 și a interzis noile centrale de cărbune.
  • Bangladesh, India, Nepalul și Pakistanul sunt cele mai poluate țări din lume.

Chinezii trăiesc cu doi ani mai mult datorită luptei împotriva poluării. Acum 10 ani, Beijing-ul era acoperit de smog dens și gri, încât nu se vedea nimic. În 2021, nivelurile de poluare din China au scăzut cu 42% față de 2013, realtează CNN.

Datorită Chinei, poluarea medie a lumii a scăzut. Îmbunătățirea înseamnă că durata de viață a cetățenilor chinezi este acum de 2,2 ani mai lungă, arată ultimul raport. Din 2014 până acum guvernul chinez a limitat numărul de mașini pe drumurile din marile orașe, a interzis noile centrale de cărbune din zonele cele mai poluate. A redus emisiile de CO2 prin reducerea activității industriale cu poluare ridicată, cum ar fi fabricarea fierului și a oțelului. În 2021, Beijingul a înregistrat cea mai bună calitate lunară a aerului, dar mai sunt încă multe de făcut, deoarece China rămâne a 13-a țară cea mai poluată din lume. În alte locuri, situația e mai gravă. Asia de Sud este acum epicentrul de poluare globală. Cele mai poluate patru țări sunt Bangladesh, India, Nepalul și Pakistanul. Constituie aproape un sfert din poluația lumii.

„Sunt două obstacole prin care noi putem limita efectele poluării. Trebuie să mărim această suprafață de spații verzi, concomitent cu reducerea numărului de autovehicule care folosesc combustibili fosili, ca atare, introducerea mașinilor electrice”, spune Dan Trifu, activist de mediu.

Recomandări

CONFLICT ÎN NOUA CALEDONIE
DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI

„În China s-a îmbunătățit durata de viață cu 2,2 ani, pentru că poluarea a scăzut din 2013 până în 2021 cu 42% și atunci, speranța de viață normal că se duce în sus”.

Citește și