• Comunitățile romanești din diaspora se pregătesc de Paște.
  • Tradițiile ortodoxe intrigă și uimesc lumea occidentală.
  • BBC le explica englezilor ce este cozonacul și cum se fabrică el.

Românii se pregătesc de Paște, oriunde s-ar afla. Iar 5 milioane dintre ei nu sunt acasă. Creștinii ortodocși din Europa, Africa și Orientul Mijlociu sărbătoresc Paștele la date diferite de majoritatea creștinilor din lumea occidentală, care sunt catolici sau reformați. Tradițiile noastre, duse peste hotare, sunt păstrate cu grija de romanii din diaspora și stârnesc interes.

Cum sunt acceptați ortodocșii în lumea occidentală? Fără nici o reținere, desigur, deși se fac încă unele confuzii intre ortodocșii de rit slav și cei de rit grecesc. Tradițiile sunt însă diferite față de cele catolice. Ouăle roșii sunt ale noastre, cele de ciocolată sunt ale occidentalilor. Presa a început să publice articole consacrate specialităților romanești, mai ales că vorbim de comunități importante în multe dintre țările occidentale.


BBC rezervă un reportaj cozonacului. O româncă din Jersey, Nicoleta Radu, proprietara unei brutarii, a început deja să pregătească tradițională prăjitură de Paște, pentru care are comenzi importante. La fel se întâmplă și în Franța. La Paris exista mai multe magazine cu produse romanești unde poți comanda nu doar cozonac ci și oua roșii sau alte specialități și au succes atat printre romani, cat și printre francezi.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Citește și