• Crearea propriilor rutine constante poate ajuta creierul să se adapteze mai ușor la schimbarea bruscă de la weekend la săptămâna de lucru.
  • Obiceiurile constante, cum ar fi trezitul la aceeași oră sau organizarea programului de lucru cu pauze regulate, ne ajută să ne organizăm mai bine și să ne atingem obiectivele.
  • Deși weekendul ne oferă o perioadă de timp liber și plăcută, creierul nostru lucrează din greu pentru a se adapta la această schimbare bruscă a rutinei.

Multe persoane se confruntă cu dificultăți în a se adapta la revenirea la rutina și la sarcinile de serviciu după câteva zile libere. Acest lucru poate fi însoțit de teamă și anxietate, care se pot manifesta sub forma „spaimei de duminică”. Cu toate acestea, există modalități prin care putem „reprograma” creierul pentru a ne gândi altfel la noua săptămână.

Studiile au arătat că, creierul nostru iubește predictibilitatea și rutina, iar lipsa acestora poate fi asociată cu declinul bunăstării și cu suferința psihologică. Prin urmare, este important să ne creăm propriile rutine care să dureze pe toată săptămâna, astfel încât să ne putem adapta mai ușor la schimbările de după weekend.

Deși weekendul ne oferă o perioadă de timp liber și plăcută, creierul nostru lucrează din greu pentru a se adapta la această schimbare bruscă a rutinei. Cu toate acestea, creierul nostru poate fi ajutat să se adapteze mai ușor prin introducerea unor rutine constante.

Recomandări

UNGARIA E OUT
KENNEDY A VORBIT CU TRUMP
TRUMP SCOATE COLȚII LA KAMALA
SPORTIVII ROMÂNI SE PREGĂTESC DE J.O.
PRINȚUL PHILLIP AR FI IMPLICAT ÎN AFACEREA PROFUMO
MARINA SUA ARE PROBLEME DE 132 MLD $

Aceste rutine pot fi diferite pentru fiecare persoană, dar pot include lucruri simple, cum ar fi trezitul la aceeași oră în fiecare dimineață, programarea unui timp dedicat activităților fizice sau meditației în fiecare zi, sau organizarea programului de lucru pentru a încorpora pauze regulate, scrie Sciencealert.

Stabilirea unor rutine

Prin stabilirea acestor rutine, creăm o formă de predictibilitate în viața noastră, ceea ce poate ajuta la reducerea anxietății și la creșterea nivelului de bunăstare. În plus, aceste rutine ne pot ajuta să ne organizăm mai bine și să ne atingem obiectivele personale și profesionale. În concluzie, introducerea unor rutine constante poate ajuta la „reprogramarea” creierului nostru pentru a ne gândi altfel la noua săptămână și pentru a ne face viața mai semnificativă.

Acestea pot include vizionarea programului TV preferat, grădinăritul sau mersul la sală de sport. Este util să faci aceste lucruri la aceeași oră în fiecare zi. Rutinele ne îmbunătățesc sentimentul de coerență, un proces care ne permite să dăm sens puzzle-ului de evenimente din viață.

Atunci când avem o rutină stabilită, fie că este vorba de rutina de a lucra cinci zile și de a ne lua două zile libere sau de a ne angaja într-un set de acțiuni în fiecare zi, viața noastră devine mai semnificativă.

Rutina de somn este foarte importantă

O altă rutină importantă de stabilit este cea a somnului. Cercetările arată că menținerea unui timp de somn constant poate fi la fel de important pentru a te bucura de zilele de luni ca durată.

Schimbarea obiceiurilor de somn în weekenduri poate duce la un sentiment asemănător jet lag-ului social, adică o stare de dezorientare sau de perturbare a ritmului obișnuit de viață. De exemplu, dormitul mai târziu decât de obicei și pentru mai mult timp în zilele libere poate declanșa o discrepanță între ceasul tău corporal și responsabilitățile impuse social. Acest lucru este legat de niveluri mai ridicate de stres în dimineața zilei de luni.

Încercați să mențineți o oră fixă pentru culcare și trezire și să evitați somnul de zi. De asemenea, ar putea fi benefic să creați o rutină de relaxare” de 30 de minute înainte de somn, în care să închideți sau să puneți deoparte dispozitivele digitale și să practicați tehnici de relaxare.

Hormonii pot juca, de asemenea, un rol important în modul în care ne simțim în legătură cu zilele de luni. De exemplu, cortizolul este un hormon multifuncțional foarte important. Acesta ne ajută organismul să regleze metabolismul, ciclul somn-veghe și răspunsul la stres, printre altele.

În mod normal, acesta este eliberat cu aproximativ o oră înainte de a ne trezi, ajutându-ne să ne simțim treji, iar apoi nivelurile sale scad până în dimineața următoare, cu excepția cazului în care suntem supuși la stres.

În cazul stresului acut, corpul nostru eliberează nu numai cortizol, ci și adrenalină, pentru a ne pregăti pentru luptă sau fugă. Acesta este momentul în care inima începe să bată repede, ne transpiră palmele și putem reacționa impulsiv. Acest lucru se datorează amigdalei noastre, o mică zonă în formă de migdală situată la baza creierului nostru, care ne poate distra creierul și poate crea un răspuns emoțional extrem de rapid la stres, chiar înainte ca creierul nostru să poată procesa și să se gândească dacă este necesar.

Este perfect normal să ne simțim copleșiți de emoții și să avem dificultăți în a gândi rațional atunci când suntem stresați sau anxioși. În aceste situații, cortexul prefrontal al creierului nostru, responsabil de rațiune și gândirea executivă, poate fi suprimat, ceea ce face ca răspunsul nostru să fie exagerat și inadecvat.

De asemenea, este important de menționat că nivelurile de cortizol, hormonul stresului, variază în timpul zilei și ale săptămânii. În general, nivelul de cortizol crește imediat ce ne trezim și fluctuează în timpul zilei, fiind mai mare în zilele de lucru și mai scăzut în weekend.

Practicarea activităților de relaxare

Pentru a ne ajuta să facem față acestor fluctuații și să ne antrenăm creierul să recunoască doar amenințările reale, este important să încercăm să activăm cortexul prefrontal cât mai repede posibil. Astfel, putem reduce impactul emoțiilor noastre și ne putem gândi mai clar și mai eficient. Una dintre cele mai eficiente metode pentru a reduce nivelul de stres general este prin practicarea activităților de relaxare, mai ales la începutul săptămânii.

O variantă excelentă este mindfulness, care este asociat cu reducerea nivelului de cortizol. Petrecerea timpului în aer liber este, de asemenea, o altă opțiune – ieșirea în natură în prima zi a săptămânii sau chiar în timpul pauzei de prânz poate face o diferență semnificativă în modul în care percepeți începutul săptămânii.

Este important să vă acordați timp înainte de a verifica telefonul, social media și știrile. Este recomandat să așteptați aproximativ o oră după trezire, până când nivelul de cortizol scade în mod natural, înainte de a fi expuși la factori de stres externi.

Prin urmarea acestor sugestii simple, puteți antrena creierul să perceapă zilele săptămânii ca fiind la fel de bune ca și weekend-ul.

Citește și