• Cantina olimpică se diversifică, integrând produse vegetariene, bio, locale sau fără gluten.
  • Meniurile au fost dezvoltate cu foști campioni olimpici și « chefi » cu stele.
  • Restaurantele satului olimpic, găzduite în Cité du cinéma, din Seine-Saint-Denis, vor servi 40.000 de servicii pe zi.
  • Sportivii și publicul vor putea gusta un hot-dog foarte gourmet, făcut din cârnat de plante.

Gigant global al cateringului colectiv, compania franceză Sodexo va fi responsabilă cu mâncarea pentru sportivi, angajați și spectatori în satul olimpic și în cele 14 locuri de competiție. Mai exact, este vorba despre Sodexo Live!, o filială dedicată sportului, culturii și evenimentelor.

„Lucrăm pe stadioane de fotbal, tenis sau baschet de mai bine de douăzeci și cinci de ani și cunoaștem publicul, dar și alimentația sportivilor”, argumentează Nathalie Bellon-Szabo, directorul general, referindu-se la prezența ei la Roland- Garros, la Vélodrome din Marsilia sau chiar la Hard Rock Stadium din Miami. În ciuda experienței acumulate, Jocurile Olimpice de la Paris promit să fie ieșite din comun.

„Recrutăm 6.000 de oameni pentru servicii și recepție, gătit, management și logistică”, arată directorul HR Boris Pincot. Printre aceștia, o mie de angajați „detașați” din grupul Sodexo pentru ocazie, foarte entuziasmați de ideea de a participa la Jocuri, indiferent de misiune.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Peste 200 de manageri Sodexo – inclusiv aproximativ zece din străinătate – vor fi la start pentru a îndeplini toate cerințele. Un judoka francez nu mănâncă același lucru că o gimnastă americană sau un alergător de fond din Kenya.

„Vorbim despre 206 delegații de sportivi, 35 de discipline cu diete diferite înainte, în timpul și după competiție. Obiectivul nostru este să participăm la performanța acestora, respectând în același timp obiceiurile alimentare, explică Charles Guilloy, șeful bucătăriilor. Noi vom oferi o gamă largă, astfel încât fiecare sportiv să găsească ceea ce i se potrivește”.

În total, restaurantele satului olimpic, găzduite în Cité du cinéma, din Seine-Saint-Denis, vor servi 40.000 de servicii pe zi, de la 5 a.m. la 1 a.m. Unul dintre ele vă fi chiar deschis non-stop pentru sportivii care au jet-lag sau au nevoie să mănânce cu câteva ore înainte de un eveniment de dimineață.

Mâncăruri în ediție limitată

În meniu, de două ori mai multe preparate pe bază de plante decât în edițiile precedente și o pondere de produse bio de 20 până la 30%. Pentru a-și reduce la jumătate amprenta de carbon, Sodexo intenționează să se aprovizioneze 80% din Franța și chiar 25% la mai puțin de 250 de kilometri în jurul Parisului. Chiar dacă asta înseamnă reinventarea elementelor de bază, ca de exemplu în această rețetă de dahl de linte, un clasic al bucătăriei indiene: „Provocarea este de a integra lintea verde locală mai degrabă decât lintea corai”, explică Charles Guilloy. Curry este produs în sud-estul Franței. Iar felul de mâncare va fi servit cu Skyr, un iaurt bogat în proteine, bătut cu un strop de suc de lămâie și coriandru”

„O treime din ofertă va fi pe bază de plante în restaurantele din sat, de două ori mai mult în spațiile deschise publicului, inclusiv un hot-dog foarte gourmet făcut din cârnați de plante, cu murătură de varză roșie și ghimbir și un sos de muștar și miere!”, anunță directorul de marketing de aprovizionare și calitate, Marie-Laure Estienne.

În rândul sportivilor, reducerea proteinelor animale este bine primită, notează ea. „Sunt mult mai conștienți decât înainte. De asemenea, ni se cer tot mai multe mâncăruri fără gluten.” Novak Djokovic a fost imitat . În total, au fost dezvoltate peste 550 de rețete – inclusiv aproximativ 60 deja testate de Comisia Sportivilor în care se află Martin Fourcade, multimedaliat de biatlon. Campioana la navigație Hélène Defrance, și ea dieteticiană, a participat chiar și la dezvoltarea meniurilor.

Și pentru a promova gastronomia franceză în satul olimpic, Sodexo Live! vă reuși să gatească orice cu colaborarea a trei bucătari francezi: Amandine Chaignot – deja partener al companiei pentru restaurarea Petit Palais -, Akrame Benallal, cu stea Michelin la Paris, și fostul baschetbalist profesionist Alexandre Mazzia, cu trei stele la un restaurant din Marsilia.

Într-un spațiu rezervat se vor oferi preparate high-end, în ediție limitată  pentru a-i răsplăti pe câștigători… și a-i consola pe cei învinși.

Citește și