• Numai 4 minute de mișcare pe zi pot să îți mențină capacitatea cerebrală pe măsură ce înaintezi în vârstă.
  • Cyrus A. Raji a condus studiul care include peste 10.000 de investigații RMN cerebral.
  • Chiar și numai 25 de minute de mișcare pe săptămână ajută zonele din creier asociate cu gândirea și memoria.

Primești răspunsuri diferite atunci când întrebi câtă mișcare ar fi bine să introduci în programul tău zilnic. Un studiu condus de profesorul Cyrus A. Raji vine cu un răspuns surprinzător. Chiar și 4 minute de exerciții pe zi îți stimulează zonele din creier asociate gândirii și memoriei.

Ce arată noul studiu?

Profesorul Cyrus A. Raji specializat în radiologie și neurologie la Universitatea Washington din St.Louis a vrut să arate cât de puțin este nevoie ca să îți menții capacitatea cerebrală de-a lungul vieții. Echipa sa a realizat peste 10.000 de investigații RMN cerebral, cei vizați fiind bărbați și femei cu stare bună a sănătății ale căror vârste sunt cuprinse între 18 și 97 de ani.

Studiul arată că persoanele care merg, înoată, folosesc bicicleta sau sunt implicate în orice fel de exerciții fizice ușoare timp de 25 de minute pe săptămână au o capacitate cerebrală mai mare decât cei care preferă o viață complet sedentară.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Cât de importantă este această descoperire?

Descoperirea este comentată și de David Raichlen, profesor de biologie și antropologie la Universitatea Californiei de Sud, care nu a fost implicat în studiu dar recunoaște faptul că în acest fel avem mai multe repere pentru faptul că atunci când suntem activi din punct de vedere fizic ne menținem capacitatea creierului. Punctul de pornire al studiului a fost chiar investigarea rezultatelor pe care le are exercițiul moderat, cele 25 de minute pe săptămână fiind o porțiune infimă din cele 150 de minute recomandate în mod obișnuit.

Pe de altă parte, arată Gretchen Reynolds, de la Washington Post, s-ar putea ca rezultatele să arate și raportul invers, că pur și simplu, persoanele cu o capacitate cerebrală mai mare preferă să facă mișcare. În același timp, profesorul Raji și colegii săi susțin că mișcarea este asociată cu reducerea riscului de inflamare cerebrală și cu producerea substanțelor care ajută crearea de noi celule și vase de sânge în creier.

Citește și