În fiecare an, celebrul Black Friday, începe pe 27 noiembrie anul acesta, o mulțime de cumpărători îndreptându-se către magazine. Anul acesta din păcate, mai mult online. Totul în încercarea de a găsi cele mai bune oferte.

Cu toate acestea, mulți oameni nu știu istoria fenomenului și nu au nici o idee de unde vine numele, asociat azi cu nebunia de cumpărături dinaintea unei alte mari nebunii de cumpărături, Crăciunul, și imediat după altă mare nebunie de cumpărături, Ziua Recunoștinței. Ce frumos e capitalismul.

Întâi a fost criza

Termenul „Black Friday” a fost de fapt asociat mai întâi cu criza financiară, nu cu cumpărăturile. Doi finanțatori din Wall Street, Jim Fisk și Jay Gould, au cumpărat împreună o cantitate semnificativă de aur din SUA în speranța creșterii prețului global și ulterior, sperau ei, să-l vândă pentru profituri uriașe.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Vineri, 24 septembrie 1869, în ceea ce a fost denumit „Black Friday”, piața aurului din SUA s-a prăbușit și acțiunile lui Fisk și Gould au lăsat în faliment baronii din Wall Street. Abia mai târziu, perioada de după Ziua Recunoștinței a devenit asociată cu numele de „Black Friday”.

Trecerea de la „roșu” la „negru”

Când magazinele din SUA își înregistrau manual detaliile contabile, se marcau profiturile în negru și pierderile în roșu. Se crede că multe magazine au fost „pe roșu” pe tot parcursul anului, dar mai târziu „au intrat în negru” a doua zi după Ziua Recunoștinței, când cumpărătorii au cumpărat o cantitate semnificativă de mărfuri reduse.

În ultimii ani, a circulat o teorie a conspirației, sugerând că proprietarii de plantații din zona sudică a SUA ar fi putut cumpăra sclavi la un preț redus după Ziua Recunoștinței în anii 1800. Problema aici e că dacă Pământul este plat, riști să cazi de pe el.

Europa a intrat în trend relativ târziu

Acest trend a ajuns în Europa abia în 2010, când Amazon a făcut primul Black Friday în Regatul Unit. Primele țări care au adoptat acest concept, în Europa, pe lângă Regatul Unit, au fost Franța, Norvegia, Germania, și România. La acest capitol suntem în top.

Cyber Monday – prelungirea reducerilor

Nu a apărut odată cu Black Friday, dar dezvoltarea tehnologiei și a cumpărăturilor online i-a determinat pe comercianții cu amănuntul să creeze Cyber ​​Monday. Ziua marchează continuarea vânzărilor după Ziua Recunoștinței și Black Friday, cu oferte și reduceri exclusiv online. Anul acesta, cade pe 30 noiembrie.

De fapt, Adobe Analytics a înregistrat anul trecut mai multe achiziții online în Cyber ​​Monday în SUA decât Black Friday în sine, consumatorii cheltuind 9,4 miliarde de dolari.