• Prima lună este și cea mai grea lună a anului.
  • Dacă vi se pare că luna ianuarie se prelungește la nesfârșit, există un motiv pentru asta.
  • Chloe Carmichael: „Există o mulțime de factori care ne afectează percepția timpului”.

Gazda „Blue Monday”, considerată una dintre cele mai deprimante zile ale anului, tendința lunii ianuarie de a se mișca încet – și de a ne deprima – provine din amintirea dureroasă că sărbătorile vesele din decembrie au trecut de mult, scrie New York Post.

„Primim cadouri sau oferim cadouri și vedem cum alți oameni trăiesc magia sărbătorilor, iar asta ne inundă cu dopamină și ne face să ne simțim foarte bine”, a declarat psihologul clinician Chloe Carmichael.

De asemenea, mai ales în această economie afectată de inflație, „mulți oameni ar putea să fi cheltuit prea mult, așa că acest lucru poate afecta sentimentul nostru de bunăstare” atunci când este timpul să plătim facturile după Crăciun, potrivit lui Carmichael.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Ea a mai spus că întunericul provocat de scurtarea zilelor din an sau asociat cu vremea mizerabilă, declanșează tulburării afective sezoniere pentru mulți.

Psihologul clinician Pauline Wallin a adăugat că luna ianuarie aduce, de asemenea, o întoarcere la rutina banală care poate deprima persoanele. Acești factori, în ansamblu, pot face ca luna să pară că avansează cu greu, într-un ritm glacial.

„Există o mulțime de factori care ne afectează percepția timpului, dar, în general, atunci când suntem în disconfort, durere, plictisiți sau anxioși, acordăm mai multă atenție disconfortului nostru și cât timp durează”, a declarat ea pentru presă.

Chloe Carmichael recomandă să vă concentrați asupra sănătății, să dormiți mai mult și să vă puneți în calendar câteva lucruri distractive pe care să le așteptați cu nerăbdare.

„Nici măcar nu trebuie să fie ceva superfluu – chiar și să mergeți la un Airbnb la câteva ore de mers cu mașina într-un loc liniștit în natură”, a adăugat Carmichael. „Doar știind că aveți acel timp pentru a vă liniști și a reflecta, poate ajuta cu adevărat oamenii.”

Citește și