• Muzica live accelerează recuperarea după operații și normalizează funcțiile fiziologice.
  • Huisman: „Muzica live are efecte pozitive asupra ritmului cardiac și tensiunii arteriale”.
  • Huisman: „Muzica live reduce stresul fizic și mental și e o provocare pentru sistemul nervos”.

Te-ai întrebat vreodată ce efecte are muzica asupra sănătății? Ei bine, un nou studiu arată că muzica interpretată live accelerează recuperarea pacienților după operații, în special a celor de vârsta a 3-a. Cum face asta? Te înveselește și contribuie la normalizarea funcțiilor fiziologice.

Care sunt efectele muzicii live asupra sănătății noastre?

Muzica e cel mai bun tratament pentru suflet. Ei bine, noul studiu realizat la Facultatea de Științe Medicale din Groningen arată că aceasta poate contribui și la recuperarea rapidă a persoanelor în vârstă, după operații. Comparativ cu melodiile înregistrate, prezența fizică a unui muzician la patul pacientului vindecă de două ori mai repede. Hanneke Wal-Huisman e doctorandă la aceeași facultate, a condus această cercetare, implicând atât muzicieni profesioniști, cât și aspiranți și studenți conservatori din Groningen.

Muzica live nu numai că a ridicat moralul pacienților, ci a avut și efecte pozitive asupra ritmului cardiac, tensiunii arteriale și nivelului de durere. Aceasta sugerează că muzica live poate normaliza reacțiile fiziologice postoperatorii. Practic reduce stresul atât fizic, cât și mental, fiind o provocare pentru sistemul nervos. Studiul s-a concentrat pe persoanele în vârstă, iar muzicienii au fost implicați activ în proces, întrebându-i pe pacienți despre țara preferată pentru vacanțe pentru a adapta improvizațiile în mod corespunzător.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Oferă o valoare adăugată, aducând o dimensiune umană și emoțională într-un mediu medical adesea rece și procedural. Muzica live nu e doar un mijloc de divertisment, ci și un instrument terapeutic care poate îmbunătăți nu numai starea de bine mentală a pacienților, ci și procesul general de recuperare.

Citește și