De ce sticlele de vin nu au fundul plat? Răspunsul căutat de experți cu secole în urmă

Sticle cu vin sunt prezentate in cadrul evenimentului ”Italian Wine and Food Day”, care include o degustare de vinuri si produse alimentare "Made in Italy", in Bucuresti, marti, 3 iunie 2014. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Numeroase povești, legende și speculații circulă în jurul adânciturii de pe fundul unei sticle de vin. O concepție greșită este aceea că un fund mai adânc înseamnă un vin de mai bună calitate. Iubitorii de vin susțin că acest lucru este pur și simplu un nonsens și că mulți ajung la această concluzie doar pentru că sticla pare mai mare și, prin urmare, mai scumpă.

Este adevărat că, cu o adâncitură proeminentă în combinație cu o sticlă mai groasă, sticla pare puternică, ca și cum ar fi pe steroizi, astfel încât unii producători de vinuri decid pentru un astfel de design.

Răcirea vinului

Unii cred că fundul scufundat accelerează răcirea vinului. Dar se pune întrebarea de ce sticlele de bere nu urmează exemplul.

Eticheta vinului

De asemenea, se crede că atunci când se toarnă, sticla trebuie ținută până la fund, iar fundul adâncit este acolo pentru ca degetul mare din gaură să poată fi echilibrat. Dar adevărul este că, potrivit etichetei înalte, sticla ar trebui să fie dusă la mijloc , iar eticheta ar trebui să fie îndreptată spre oaspete, astfel încât acesta să poată vedea ce se toarnă.

Argumentul șampaniei

Unele dintre cele mai bune șampanii și vinuri spumante din lume au fundul plat, așa că nu contează pe ce se „așează” prețiosul lichid. Prin urmare, este respinsă și ideea că adâncitura din sticlă face ca sticla să fie mai rezistentă la presiune ridicată.

Sticlă suflată

Istoricii cred că fundul încastrat provine din perioada în care sticlele nu erau produse în fabrici, ci erau realizate de suflători de sticlă. Adâncimea făcea posibilă ca sticla să fie suficient de stabilă, iar fundul să fie neted.

Exit mobile version