• „La nivel cultural, mustața a fost întotdeauna folosită pentru a masculiniza bărbații”.
  • În anul 1954, Salvador Dalí a publicat o carte dedicată exclusiv mustaței sale.
  • Cea mai lungă mustață măsoară 4,29 metri și îi aparține lui Ram Singh Chauhan din India.
  • Cea mai faimoasă mustață a anilor 80 a fost cea a lui Freddy Mercury, liderul Queen, care a purtat-o ca simbol al libertății sexuale.

Utilizarea mustății poate fi urmărită începând de la celții din epoca fierului. Grecii și romanii asociau mustața cu războiul și era pentru ei un simbol al bărbăției. În secolul al XIX-lea, bărbații britanici purtau mustață pentru a anunța că sunt singuri și disponibili.

Astăzi, faimoasa mustață se pare că ia din nou avânt printre tineri. Unele teorii de marketing presupun că bărbații care au bărbă și mustață îngrijite inspiră încredere și ajută agențiile de publicitate să vândă mai multe produse. Alții încă leagă mustața cu cea mai întunecată latură a militarismului secolului XX și cu nume precum Hitler, Stalin sau Franco.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

Un alt personaj notabil este Salvador Dali, care i-a dedicat și o carte mustății sale, în 1954. Freddy Mercury a avut cea mai faimoasă mustață în anii ’80 și a purtat-o ca un simbol al libertății sexuale. În alte cazuri, precum Charlie Chaplin, mustața a fost artificială în cea mai mare parte a vieții lui.

Care sunt vedetele de la Holywood care au vectorizat acest tip de look?

Pe actorul James Franco îl putem vedea în filmul „Milk” din 2008, după Brad Pitt  vine cu alt tip de mustață care îi dă atitudine personajului Aldo Rain în filmul „Ticăloși fără glorie” din 2009. Pedro Pascal face ravagii la Holywood cu look-ul lui și cu mustața care îi dă un tonmai mult decât sexy. Iar actorul Henry Cavil după ce a aparut cu mustată a fost parodiat și în rolul lui Superman, mai bine zis, i-au pus mustață și lui Superman și sincer arată chiar bine. Cântărețul britanic Harry Styles inspiră milioane de tineri cu mustața lui. Și aș încheia cu un artist care poartă mustața în stilul lui Salvador Dali, artistul Camilo din Columbia.

 De ce ar trebui să ții cont când decizi să porți mustață?

„Dacă porți mustață și ai șosețele cu avocado sau gogoșele, atunci mustața este un indicator al faptului că ai picat în ridicol. Mustața trebuie să vină la pachet cu o atitudine. Mustața e pentru bărbați, nu pentru băieței și evident că trebuie să ții cont și de vestimentație. Vorbim de mai multe tipuri de mustață. Fie că vorbim de mustața piramidă, fie despre asterix sau tooth brush, trebuie să ții cont de tipul de mustață și de modul în care te îmbraci. Dacă vrei să fii luat în seamă ca un bărbat care poartă mustață, ține cont de toate aceste sfaturi, studiază subiectul și atunci poți fi cu adevărat un bărbat cu un look sofisticat, stylish și cool”, explică George Enache, Art Director Aleph News.

Citește și: