• Mausoleul în care a fost depus trupul neînsufleţit al lui Pele şi-a deschis porţile pentru public luni.
  • Triplul campion mondial se odihneşte într-o cameră care respiră fotbal pe toate cele patru laturi ale sale.
  • Mausoleul va fi deschis pentru vizite între orele 09:00-12:00 şi 14:00-18:00

Mausoleul în care a fost depus trupul neînsufleţit al legendarului fotbalist brazilian Pele şi-a deschis porţile pentru public luni, în oraşul brazilian Santos, scrie The Straits Time.

Iubitorii fotbalului din Brazilia au început pelerinajul la Memorialul Necropole Ecumenica, considerat cel mai înalt cimitir din lume, cu un act la care au participat fiul lui Pele, Edinho, şi câţiva dintre fanii fostului număr 10 al Selecao.

Triplul campion mondial se odihneşte într-o cameră care respiră fotbal pe toate cele patru laturi ale sale. La intrare, două statui de alamă ale unui Pele zâmbitor, echipat în şort, anticipează măreţia locului. Pereţii sunt alcătuiţi din fotografii ale fanilor, iar modul în care este iluminată camera lasă impresia că te afli în interiorul unui stadion.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?

Podeaua mausoleului a fost dotată cu iarbă sintetică, iar în colţuri sunt expuse cele trei tricouri care i-au schimbat pentru totdeauna viaţa lui Edson Arantes do Nascimento: cele ale echipei Santos FC, selecţionatei Braziliei şi formaţiei New York Cosmos.

,,Încă simt foarte multă durere, ne este foarte dor de el, dar simţim şi multă mândrie şi bucurie pentru toată dragostea şi recunoştinţa de care a avut parte. Este un alt moment memorabil pentru familia noastră şi pentru a-l încuraja pe regele nostru să fie etern. Locul a fost proiectat cu multă grijă şi dragoste. Este nobil, simplu şi foarte drăguţ” , a spus Edinho cu această ocazie.

În centrul încăperii se află mormântul impozant al ,,Regelui” fotbalului, realizat din marmură, cu detalii aurii şi flancat de două coloane din oglinzi. Marginile mormântului au forma Cupei Mondiale, iar în partea de jos sunt sculptate câteva momente din viaţa sportivă a lui Pele.

Pe capacul care străluceşte din toate colţurile se află o cruce uriaşă în relief, iar în partea de jos figurează numele lui Pele, data naşterii (23 octombrie 1940) şi cea a morţii sale (29 decembrie 2022).

Deasupra mormântului se deschide pe tavan un dreptunghi albastru pal, puternic iluminat, care imită cerul, un acces direct către Paradis.

,,Ceea ce m-a emoţionat cel mai mult au fost fotografiile fanilor, pentru că Pele nu a refuzat niciodată să facă o fotografie. Nici măcar dacă l-a întârziat să prindă un zbor” , a declarat Cosmo Damio Cid, unul dintre fondatorii Torcida Jovem, un grup care sprijină echipa Santos din 1969.

Mausoleul va fi deschis pentru vizite între orele 09:00-12:00 şi 14:00-18:00, însă pentru a putea face acest lucru doritorii trebuie să se înscrie în prealabil pe site-ul cimitirului (memorialsantos.com.br/rei), întrucât doar 30 de persoane au voie să intre în tura de dimineaţă şi alte 30 după-amiaza.

Inaugurat în 1991, Memorialul Necropole Ecumenica este o creaţie a omului de afaceri argentinian Pepe Altstut şi se află la aproximativ 700 de metri de stadionul Vila Belmiro, unde Pele a devenit o legendă în tricoul Santos.

În urmă cu două decenii, fostul fotbalist a achiziţionat un spaţiu în cimitirul care deţine un record Guinness, fiind recunoscut drept cel mai înalt din lume şi unde au fost înmormântaţi atât tatăl lui Pele, Joao Ramos do Nascimento ,,Dondinho” , cât şi fratele său Jair.

Citește și

FOTO. Martha Stewart, cea mai în vârstă femeie din toate timpurile de pe coperta Sports Illustrared. Cine sunt celelalte personalități alese pentru copertă

Rudy Giuliani îi cere unei angajate să păstreze tăcerea într-un proces și să nu vorbească cu FBI

Înaintea următoarei lansări Starship, SpaceX angajează un șef important de la NASA pentru zboruri spațiale umane