• Balena suspectată că a fost antrenată de Rusia pentru spionaj a reapărut în largul coastelor Suediei
  • Balena Beluga a fost observată pentru prima dată în Norvegia, purtând un ham marcat ,,Echipament Sankt Petersburg” în 2019.
  • Norvegienii au poreclit, balena, care este un mascul, Hvaldimir, cuvânt format din hval, care înseamnă balenă în norvegiană și referirea la Rusia.

Balena Beluga, care a apărut în Norvegia purtând un ham în 2019, provocând speculații cum că ar fi un spion antrenat de marina rusă, a reapărut în largul coastelor Suediei, scrie The Guardian.

Descoperită pentru prima dată în regiunea Finnmark, în nordul extrem al Norvegiei, balena a petrecut mai mult de trei ani deplasându-se încet pe jumătatea superioară a coastei norvegiene, înainte de a accelera brusc în ultimele luni pentru a acoperi a doua jumătate și a ajunge în Suedia.

Duminică, a fost observată în Hunnebostrand, în largul coastei de sud-vest a Suediei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Nu știm de ce a accelerat atât de mult în acest moment”, mai ales că se îndepărtează „foarte repede de mediul său natural” , a declarat Sebastian Strand, biolog marin în cadrul organizației OneWhale.

O balenă ,,spion” rusă a ieșit la suprafață în Suedia

„Ar putea fi vorba de hormoni care l-au determinat să își găsească un partener. Sau ar putea fi vorba de singurătate, deoarece Beluga este o specie foarte socială, s-ar putea ca el să fie în căutarea altor balene Beluga”.

Considerat a avea 13-14 ani, Strand a spus că balena este „la o vârstă la care hormonii săi sunt foarte mulți” .

Cea mai apropiată populație de Beluga se află însă în arhipelagul Svalbard, în nordul îndepărtat al Norvegiei.

Se crede că balena nu a văzut nicio Beluga de când a ajuns în Norvegia, în aprilie 2019.

Norvegienii au poreclit, balena, care este un mascul, Hvaldimir, cuvânt format din hval, care înseamnă balenă în norvegiană și referirea la Rusia.

Când a apărut pentru prima dată în zona arctică a Norvegiei, biologii marini de la Direcția Norvegiană de Pescuit au îndepărtat un ham artificial atașat. Harnașamentul avea un suport potrivit pentru o cameră de acțiune și cuvintele „Echipament Sankt Petersburg” imprimate pe închizătorile de plastic.

Oficialii Direcției au declarat că Hvaldimir ar fi putut scăpa dintr-o incintă și ar fi putut fi antrenat de marina rusă, deoarece părea să fie obișnuit cu oamenii.

Moscova nu a emis niciodată o reacție oficială la speculațiile norvegiene că ar putea fi un „spion rus”.

Marea Barents este o zonă geopolitică strategică în care sunt monitorizate mișcările submarinelor occidentale și rusești.

Este, de asemenea, poarta de acces la ruta maritimă nordică, care scurtează călătoriile maritime între oceanele Atlantic și Pacific.

Citește și

Inteligența artificială poate genera coroane dentare personalizate în câteva secunde. Care sunt avantajele și riscurile

Hollywood Vampires amână datele din SUA din cauza unei accidentări la gleznă a lui Johnny Depp

Prințul Harry este implicat într-o nouă serie de procese cu presa tabloidă. Ducele de Sussex acuză un ziar de piraterie telefonică