• Gen Z preferă cărțile fizice mai mult decât cele digitale.
  • Kaia Gerber și-a lansat propriul club de lectură.
  • Anul trecut, în Marea Britanie s-au vândut 669 de milioane de cărți fizice, cel mai ridicat nivel general înregistrat vreodată.

Vânzările de cărți explodează pe măsură ce cititorii scapă de „suprasaturarea și zgomotul peisajului digital din vestul sălbatic”, scrie The Guardian.

Ei au „distrus” blugii skinny și continuă să îi facă de rușine pe mileniali pentru că au părul cu șuvițe pe lateral. Ei cred că folosirea emoji-ului cu lacrimi de plâns pentru a exprima râsul este jenantă. Dar acum vine o întorsătură de situație surprinzătoare pentru Gen Z. Un obicei pe care cei născuți între 1997 și 2012 sunt dornici să-l susțină este cititul – și este vorba mai degrabă de cărți fizice decât digitale.

Săptămâna aceasta, modelul Kaia Gerber, în vârstă de 22 de ani, și-a lansat propriul club de lectură, Library Science. Gerber, care luna aceasta apare pe coperta revistei British Vogue alături de mama ei, Cindy Crawford, îl descrie ca fiind „o platformă pentru a împărtăși cărți, pentru a prezenta noi scriitori, pentru a găzdui conversații cu artiști pe care îi admirăm și pentru a continua să construim o comunitate de oameni care sunt la fel de entuziasmați de literatură ca și mine”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Fotomodelul Kendall Jenner, în vârstă de 28 de ani, a devenit imaginea neoficială a acestui nou „Lit Girls’ Club” atunci când a fost fotografiată pe un iaht în 2019 în largul Coastei de Azur citind Tonight I’m Someone Else, o colecție de eseuri de Chelsea Hodson care meditează asupra obiectificării corpului.

De asemenea, ea a fost fotografiată lângă o piscină din sudul Franței citind Literally Show Me a Healthy Person de Darcie Wilder, care explorează durerea și anxietatea, alături de colecția de povestiri scurte a Mirandei July, No One Belongs Here More Than You. Atât cartea lui Hodson, cât și cea a lui Wilder s-au epuizat pe Amazon în 24 de ore de la publicarea fotografiilor.

Ce citește Gen Z

„În general, asistăm la o mișcare spre escapism prin creșterea ficțiunii speculative, a romantismului și a fanteziei, dar cred că ar fi o greșeală să omogenizăm generația Z și să spunem că aceștia citesc mai ușor”, spune autoarea și agentul literar Abigail Bergstrom.

Gerber nu este singura. Anul trecut, în Marea Britanie s-au vândut 669 de milioane de cărți fizice, cel mai ridicat nivel general înregistrat vreodată. Cercetările efectuate de Nielsen BookData subliniază cum cărțile tipărite sunt cele preferate de generația Z, reprezentând 80% din achiziții în perioada noiembrie 2021-2022. Bibliotecile raportează, de asemenea, o creștere a numărului de utilizatori din generația Z care preferă liniștea lor în locul cafenelelor zgomotoase.

În timp ce clasamentele BookTok – o subsecțiune a TikTok în care cititorii avizi postează recomandări – sunt în mod regulat în fruntea clasamentului cu titluri fantasy și romantice de la autori precum Colleen Hoover, generația Z citește o gamă diversă de genuri.

După ce au fost publicate fotografiile cu Jenner, a existat un flux de discursuri online care afirmau că am intrat într-o eră a lecturii performative. În altă parte, conturile de meme-uri satirizează în mod regulat cititorii titlurilor de la editura indie Fitzcarraldo Editions, care au devenit cunoscute pentru coperțile lor identice de culoare albastru Yves Klein.

Citește și