- Danezii sunt printre cei mai fericiţi din lume datorită hygge-ului.
- Hygge este un cuvânt danez care înseamnă literalmente distracţie.
- În lumea scandinavă, într-un sens mai larg, hygge identifică un stil de viaţă.
- În română, soarta cuvintelor legate de împlinire e paradoxală.
Te invit să închei weekendul cu un gând legat de starea ta de bine. Un termen tot mai prezent atunci când este vorba despre starea de bine este „Hygge”. Termenul datează din secolul al XIX-lea, provine din cuvântul germanic hyggja şi înseamnă „a gândi sau a te simţi mulţumit”. Nu ar exista traduceri exacte ale acestui termen, conceptul fiind foarte profund.
Hygge este o atmosferă aparte, sentimentul intim ş plăcut de bine, de protecţie pe care îl simţi atunci când eşti în siguranţă acasă, înconjurat de afecţiunea celor dragi. Mai mult decât în cuvinte, înţelegerea este în imagini: o ceaşcă de ceai în faţa şemineului, plăcerea unei cărţi bune, o pătură. Hygge este îi face pe danezi unii dintre cei mai fericiţi oameni din lume, stilul fiind componentă de bază în căutarea fericirii.
Uite ce se întâmplă însă cu termenii împrumutați din alte părți pentru desfătare sau împlinire în română. În schimb, Hygge este considerat un element fundamental pentru fericire: unele universităţi din Regatul Unit şi Statele Unite au început să ofere cursuri „hygge”.
„Hygge înseamnă să te simți confortabil, dar o putem descrie și drept arta de a crea o atmosferă plăcută. I s-a spus și căutarea fericirii de zi cu zi. I se mai spune și socializare pentru introvertiți”, a explicat Meik Wiking, scriitor, CEO Institutul de Cercetare a Fericirii, Copenhaga.
Citește și:
- Postul intermitent ajută persoanele diabetice de tip 2 să slăbească. Nutriționist: „Mâncatul ordonat, în combinații corecte, din 3 în 3 ore, poate conduce la scăderea în greutate”
- România bate recordul în scumpirea energiei. Țara noastră ajunge în top 3 în UE privind energia electrică consumată de clienții casnici
- Ce activități faci în vacanța de toamnă cu copilul tău?/Psiholog: Le recomand părinților să îi ducă pe copiii în vizită la bunici