• Medicamentele pentru slăbit aduc în corp horomonul foamei în cantitate prea mare.
  • După ce este întrerupt tratamentul, corpul nu mai știe să producă hormonul GLP-1.
  • După întreruperea tratamentului, îngrășarea este rapidă și se acumulează grăsime.

Milioane de oameni au reușit să slăbească în ultimii ani luând medicamente care inhibă foamea. Medicii trag însă un semnal de alarmă. Pierderea în greutate nu este definitivă, de multe ori cei care slăbesc cu pastile revin rapid la greutatea inițială. De aceea se discută din ce în ce mai mult despre prescrierea pe termen lung a medicamentelor pentru slăbit.

De ce se reîngrașă cei care iau medicamentele pentru slăbit?

Ei bine, mulți dintre cei care iau acest tip de medicamente spun că mie nu mi se poate întâmpla, o să am grijă. Dar, de fapt, ei nu pot fi mai puternici decât creierul lor. Sunt mai multe medicamente aprobate în ultimii ani, iar ele acționează prin inhibarea unui hormon, GLP-1, care are rolul de a regla glicemia și apetitul. Hormonul foamei îi spunem.

Ori, aceste tratamente introduc în corp o cantitate mult mai mare de hormon decât cea produsă în mod natural de organism. Și, odată întreruptă administrarea lui, corpul nu mai știe cum să secrete acest hormon. Iar foamea ar putea fi și mai mare decât cea de dinainte de a lua tratamentul. De aceea și recuperarea kilogramelor se petrece mult mai repede și, din păcate, uneori cu efecte foarte proaste pentru starea generală a sănătății, pentru că se acumulează în special grăsime, nu masa musculară, grăsimea se acumulează în zona abdominală, iar organelle interne sunt acoperite cu grăsime. Ca să nu mai vorbim despre consecințele psihologice. Dar sunt și efecte benefice pe termen lung, cum ar fi un mai bun control al nivelului de sânge din organism.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Trebuie să ia aceste medicamente toată viața?

Medicii către asta se îndreaptă. Ei spun că obezitatea nu este ca o infecție, pentru care ai luat antibiotic și ți-a trecut, este mai degrabă o boală cronică, la fel ca diabetul sau bolile de inimă, pentru care trebuie luat tratament regulat. Dar încă studiază care ar fi cel mai bun mod de administrare pe termen lung: fie o doză unică pe tot parcursul vieții fie o doză mai mare de atac, pentru o anumită perioadă, iar apoi una de întreținere.

Sunt destul de scumpe aceste medicamente, cum se vor descurca oamenii?

Din fericire, vor începe să aibă variante generice. Patentul Novo Nordisk pentru Saxenda expiră anul acesta, iar Teva, Pfizer și Mylan vor lansa și ele versiuni generice pentru liraglutidă în 2024. În următoare decadă ne așteptăm și la versiunea generică a Ozempicului, așa că vor fi mai ușor de prescris de către sistemele naționale de sănătate ca parte a tratamentelor pentru boli cronice.

Citește și