- 330 cadavre de elefanți au fost descoperite în Botswana
- Încălzirea globală poate fi o cauză a deceselor subite
- Oamenii de știință nu își explică de ce mor doar elefanții
În iulie îți scriam despre misterul a sute de elefanți găsiți morți în Botswana, în lunile mai și iunie. Acum îți spun că specialiștii au descoperit faptul că toxinele produse de algele microscopice din apă sunt cele care au provocat moartea elefanților în Botswana, relatează BBC.
Botswana este a treia țară din Africa în care se înregistrează o mortalitate sporită în rândul elefanților. Situația a început să-i alarmeze pe oameni atunci când cadavrele mai multor elefanți au fost zărite în Delta Okavango, în lunile mai și iunie.
Oficialii știu acum de ce: cei 330 elefanți au murit prin ingerarea cianobacteriilor. Ipoteza braconajului iese din calcul, după cum susțin ei.
Cianobacteriile sunt toxice și se formează în mod normal în apele de sine stătătoare, uneori crescând și în algele albastre-verzui. Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală ar putea face aceste incidente – cunoscute drept ,,înflorituri toxice“ – mult mai dese, din cauză că apa caldă favorizează dezvoltarea lor. Aceste constatări au rezultat după luni bune de teste în laboratoare specializate din Africa de Sud, Canada, Zimbabwe și Statele Unite.
Încă există întrebări fără răspuns
Iată ce spune Mmadi Reuben, ofițerul veterinar principal al Departamentului Faunei Sălbatice și Parcurilor Naționale: „Ultimele noastre teste au depistat neurotoxinele cianobacteriene ca fiind cauza morții acestor elefanți. Aceste bacterii se găsesc în apă. Decesele s-au potolit pe la sfârșitul lunii iunie, dar încă avem multe întrebări fără răspuns: de ce doar elefanții și de ce doar acea zonă? Avem totuși niște ipoteze pe care le investigăm“.