• O înregistrare video terifiantă arată momentul în care un tsunami a distrus orașe și sate întregi de-a lungul coastei Japoniei, la 12 ani de la dezastru.
  • Fluxul nesfârșit de apă, declanșat de un cutremur masiv cu magnitudinea 9,0, smulge casele din temelii, înainte de a le purta pe valuri.
  • Pe 11 martie 2011, ziua tsunami-ului, oamenii au observat o umflătură în ape în jurul orei 15.00, dar la ora 15.21 aceasta creștea rapid.

O înregistrare video terifiantă arată momentul în care un tsunami a distrus orașe și sate întregi de-a lungul coastei Japoniei, la 12 ani de la dezastru. Imaginile din timpul catastrofei arată cum un întreg ocean se ridică înainte de a se prăbuși din nou peste zonele rezidențiale din prefectura Fukushima, care se află la aproximativ 160 de mile nord-est de Tokyo.

Fluxul nesfârșit de apă, declanșat de un cutremur masiv cu magnitudinea 9,0, smulge casele din temelii, înainte de a le purta pe valuri. În videoclip, câinii latră și o femeie poate fi auzită strigând „Nu! Oprește-te!”, în timp ce camera de filmat arată o casă mare care se îndepărtează cu viteză, în timp ce forța crudă a naturii îi ignoră strigătele.

Pe 11 martie 2011, ziua tsunami-ului, oamenii au observat o umflătură în ape în jurul orei 15.00, dar la ora 15.21 aceasta creștea rapid, iar un bărbat din clip a spus: Arătându-și colții albi și feroce, tsunami-ul se apropie rapid”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Apa se strecoară peste maluri și chei și își începe marșul spre interior, măturat de zeci de mașini. Un bărbat povestește, explicând cum valul a măturat piața Miyako Port Market, odinioară plină de viață, în timp ce apa izbucnește prin intrare.

Ia totul”, spune el în timp ce stâlpii de iluminat sunt luați de ape. Într-un alt segment al clipului filmat într-o altă locație din Miyako, un bărbat strigă: Fugiți! Grăbiți-vă!”, în timp ce valurile puternice se revarsă brusc peste dig ca o fântână.

Naratorul explică faptul că, în momentul în care malul s-a surpat, lângă el se aflau mai mulți pietoni și bicicliști care nu au observat tsunami-ul care se apropia. În câteva secunde, torenți de apă se revarsă pe străzile din Miyako, în timp ce mașinile sunt luate de ape și navele sunt târâte în oraș.

Suntem condamnați… Complet condamnați”, spune un bărbat. Astăzi se împlinesc 12 ani de când tsunamiul a creat tripla topire a reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Și pe măsură ce se atinge această piatră de hotar sinistră, Japonia plănuiește să elibereze o cantitate de apă uzată radioactivă tratată înapoi în mare – ceea ce oficialii spun că este inevitabil.

Comunitățile locale de pescari spun că afacerile și mijloacele lor de trai vor suferi și mai multe daune. Țările vecine, cum ar fi China și Coreea de Sud, precum și națiunile insulare din Pacific și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranță. În ceea ce privește regiunea în sine, Tokyo a ridicat recent ordinul de evacuare, oferind rezidenților strămutați posibilitatea de a se întoarce.


Cutremurul din 11 martie 2011 a făcut 19.000 de victime și a declanșat cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl încoace. Scurgerile de radiații în cantități fatale au forțat 160.000 de persoane să se evacueze imediat, iar majoritatea nu s-au întors nici până în ziua de azi în orașele și satele lor toxice. Catastrofa a fost declanșată de un cutremur cu magnitudinea 9,0 care a lovit țărmurile Japoniei în 2011, creând valuri tsunami impunătoare care au lovit centrala nucleară de pe coasta prefecturii Fukushima.

Se crede că un cutremur este de aproximativ 1.000 de ori mai puternic decât un cutremur de 7,0, aceeași măsură de înregistrare în timpul cutremurelor recente din Siria și Turcia, care au afectat regiunea. Astfel de zgomote puternice durează cinci minute sau mai mult și provoacă prăbușirea la pământ a majorității clădirilor din zidărie, prăbușirea podurilor și pot chiar arunca în aer obiecte mari cât o mașină. Scene similare au fost văzute în timpul Fukushima, după ce valuri enorme au lovit țărmurile și cartiere întregi au fost reduse la ruine.