• Tânăra moştenitoare a unei averi colosale înfiinţează un comitet care are rolul să decidă cum îşi va dona femeia banii.
  • Ea vrea să renunţe la suma de 25 de milioane de euro.
  • Comitetul care va decide unde vor fi distribuiţi banii va fi format din 50 de oameni.

Moştenitoarea austriacă Marlene Engelhorn anunţă un plan pentru o donaţie de 25 de milioane de euro.

Ea înfiinţează un comitet pentru a decide cum va dona o mare parte din averea pe care a moştenit-o de la bunica ei, potrivit BBC. Marlene Engelhorn, care are 31 de ani şi locuieşte la Viena, vrea ca 50 de austrieci să stabilească cum trebuie donată suma de 25 de milioane de euro.

„Am moştenit o avere şi, prin urmare, putere, fără să fi făcut nimic pentru ea. Şi statul nici măcar nu vrea impozite pe moştenire”, a spus ea.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Austria a renunţat la impozitul pe moştenire în 2008.

Marlene Engelhorn este descendentă a lui Friedrich Engelhorn, fondatorul companiei germane de chimie şi farmaceutice, BASF, şi a moştenit averea când bunica ei a murit în septembrie 2022.

Miercuri, 10.000 de invitaţii au fost trimise la întâmplare unor cetăţeni austrieci care au cel puţin 16 ani. Ulterior, cei care doresc să participe la iniţiativa moştenitoarei se pot înscrie online sau telefonic. La final vor fi alese 50 de persoane şi alte 15 cu statut de rezervă.

Dacă politicienii nu îşi fac treaba şi nu redistribuie, atunci trebuie să-mi redistribui eu averea. Mulţi oameni se luptă să ajungă la un loc de muncă cu normă întreagă şi plătesc impozite pentru fiecare euro pe care îl câştigă din muncă. Văd asta ca pe un eşec al politicii, iar dacă politica eşuează, atunci cetăţenii trebuie să se ocupe ei de problemă”, a explicat moştenitoarea. Grupului i se va cere să „contribuie cu idei pentru a dezvolta soluţii în interesul societăţii”.

În perioada martie-iunie, cei 50 de membri aleşi vor lua parte la o serie de întâlniri la Salzburg cu cadre universitare şi organizaţii ale societăţii civile. Organizatorii spun că toate cheltuielile legate de întâlniri, inclusiv costurile privitoare la călătorie şi îngrijirea copiilor, vor fi acoperite. În plus, participanţii vor primi 1.200 euro pentru fiecare şedinţă deoarece Marlene Engelhorn consideră că ei fac un „serviciu pentru democraţie”.„Nu am drept de veto. Îmi pun bunurile la dispoziţia acestor 50 de oameni şi îmi pun încrederea în ei”, a precizat austriaca.

Echipa ei nu a spus ce suma va păstra din totalul moştenirii.

Citește și