• Nivelul stresului scade atunci când mângâi un câine.
  • Peste 60% dintre români au un animal de companie.
  • În România, un medic veterinar câștigă în medie 900 € net.
  • Zootehniștii se plâng că nu are cine să trateze animalele.

Pentru o viață sănătoasă și lipsită de stres mângâiați un câine. Asta arată cercetătorii de la o universitate din Coreea de Sud. 30 de adulți au interacționat cu un pudel numit Aro, pentru 3 minute, iar fiecare a trecut printr-o serie de pași. Analiza cerebrală arătă că participanții sunt mai puțin stresați și deprimați după interacțiunea cu câinele.

Însă nu este primul studiu de acest gen: petrecerea a 20 de minute cu un animal reduce cortizolul – hormonul stresului – și crește oxitocina – hormonul iubirii și stabilirii de legături -, arată un studiu publicat în International Journal of Psychophysiology. O a treia cercetare arată că proprietarii de câini de peste 45 de ani au cu 40% mai puține șanse să ajungă la demență.

Cuplurile comunică ca atunci când vorbesc cu bebeluși sau câinii, folosind expresii faciale exagerate, arată un studiu din revista Applied Animal Behavior Science.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?

În România, 60% din oameni au un animal de companie, așa că afacerile pe zona veterinară înfloresc. Peste 700 de joburi de medic veterinar sunt disponibile pe platformele de anunțuri de angajare. Un veterinar câștigă în medie 900 de euro net. Iar asta se vede în prețuri. O consultație costă 80 lei, un examen radiologic – 150 lei, iar suturarea unei plăgi te scutură de 300 de lei. În timpul ăsta, zootehniștii se plâng că nu are cine să trateze vacile și porcii, pentru că veterinarii preferă să îngrijească pisici și papagali.

Citește și