• 3.4 miliarde de oameni suferă de boli neurologice.
  • Bolile neurologice din top: AVC, encefalopatia neonatală, Alzheimer.
  • 11 milioane de oameni au murit în 2021 din cauza bolilor neurologice.
  • Mai mulți oameni suferă de boli neurologice decât de boli cardiace.

Bolile neurologice sunt principala problemă de sănătate. 3,4 de miliarde de oameni – adică peste 40% din populația lumii – suferă de o afecțiune neurologică. Aici se includ în principal accidentele vasculare cerebrale, encefalopatia și Alzheimer. Două miliarde de oameni se plâng de dureri de cap cronice. Raportul publicat în revista Lancet Neurology e făcut in 2021 – dar efectele post-pandemie nu sunt complet evaluate deocamdată.

Este pentru prima oară in istoria măsurată când bolile neurologice afectează mai mulți oameni decât bolile cardiovasculare. Nici copiii nu scapă. Marea Britanie vine cu un rezultat demoralizator: un milion de copii din cele 12 milioane au avut nevoie de servicii psihiatrice, iar procentul continuă să crească.

Patologiile care afectează sistemul nervos, precum demența de tip Alzheimer, dar și migrenele sau consecințele unui accident vascular cerebral, sunt acum principala cauză globală a problemelor de sănătate. Potrivit studiului, nu mai sunt patologiile cardiovasculare, ci cele de natură neurologică în sens larg, cele care provoacă cel mai mult rău oamenilor încă în viață.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

În 2021, 43% din populația lumii – sau 3,4 miliarde de oameni – a fost afectată de o tulburare neurologică, potrivit acestui studiu realizat de sute de cercetători sub egida Institutului pentru Evaluare și Evaluare a Sănătății (IHME), o organizație de referință pentru statisticile de sănătate. Acest nivel ar fi mult mai mare decât estimările actuale și ar însemna că aceste tulburări au crescut cu mai mult de jumătate din 1990. Cercetătorii văd acest lucru printre altele ca o consecință a îmbătrânirii populației, mai ales că marea majoritate a tulburărilor neurologice nu pot fi vindecat și, prin urmare, poate persista ani de zile până la moarte.

160 de milioane de ani sănătoși pierduți

De departe, accidentele vasculare cerebrale cauzează cele mai multe dizabilități și probleme de sănătate. Potrivit studiului, acestea au făcut ca întreaga populație să piardă 160 de milioane de ani de viață sănătoasă – un indicator care se presupune că depășește simpla speranță de viață pentru a ține cont de situația reală a oamenilor din întreaga lume.

Urmează encefalopatia neonatală, o formă de patologie care, după cum sugerează și numele, afectează un copil de la naștere, demența de tip Alzheimer, apoi consecințele neurologice ale diabetului. Meningita și epilepsia sunt următoarele în clasament. În ceea ce privește efectele secundare neurologice ale Covid, care constituie în special unul dintre aspectele Covid-ului lung, ele apar pe locul douăzecea.

În ceea ce privește mortalitatea, problemele neurologice au ucis peste unsprezece milioane de oameni în 2021, potrivit studiului. Aici rămânem sub bilanțul bolilor cardiovasculare – 19,8 milioane – care de multe ori sunt fatale mai repede.

Citește și