• 3,4 miliarde de oameni sufereau de boli neurologice în 2021.
  • Bolile neurologice sunt cea mai mare problemă de sănătate din lume.
  • Cazurile de tulburări neurologice s-au dublat din 1990 și până acum.

Bolile neurologice sunt principala problemă de sănătate la nivel mondial, arată un studiu publicat în revista Lancet Neurology. 3,4 miliarde de oameni, peste 40% din populația lumii, suferea de o afecțiune neurologică în 2021. Studiile de până acum indicau bolile cardiovasculare ca principala problemă de sănătate.

Care sunt cele mai frecvente boli neurologice la nivel mondial?

Cele mai frecvente boli neurologice sunt accidentele vasculare cerebrale. Toate statisticile arată că sunt întâlnite la vârste din ce în ce mai mici și lasă sechele de ordin neurologic. Sunt foarte multe cazuri de encefalopatie neonatală. Iar odată cu îmbătrânirea populației la nivel mondial, crește și numărul cazurilor de Alzheimer, care intervine de cele mai multe ori, odată cu înaintarea în vârstă. A crescut și numărul cazurilor de diabet la nivel mondial. Iar asta înseamnă mai multe cazuri de neuropatie diabetică, o afecțiune care nu iartă niciun bolnav de diabet. Și durerile de cap sunt înscrise în categoria bolilor neurologice, au fost întregistrate mai mult de două miliarde la nivel mondial.

România cum stă?

Problema României este că nu are date. Diabetul zaharat este cea mai întâlnită boală cronică din România. Sunt un milion și jumătate de cazuri diagnosticate și se estimează că 20% sunt nediagnosticate. Un român din 10 suferă de diabet. Stăm mult mai prost la diagnosticarea Alzheimerului, 80% dintre bolnavii din România nu sunt diagnosticați. În 2022 au primit un diagnostic doat 7.900 de români. Dar sunt în jur de 400.000 de bolnavi de demență. Când vorbim despre accidente vasculare cerebrale, numărul lor este estimat la 60.000 – 70.000 în fiecare an.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
CÂT ȚINE TINEREȚEA?
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.

Ce e de făcut?

Sunt boli care pot fi prevenite și boli care nu pot fi prevenite. Sunt boli care ne afectează mai mult sau mai puțin, în funcție de momentul în care au fost diagnosticate. De aceea trebuie să mergi la medic, mai ales dacă știi că ai în familie cazuri de diabet, de accident vascular, de demență. Și, poate părea un zgomot de fond când auzi medicii spunându-ți să ai o viață echilibrată, dar nu e.

Fumatul, alimentația defectuoasă, alcoolul în exces, sedentarismul, toate duc, mai devreme sau mai tarziu, la diferite afecțiuni. Cifrele arată că, deși bolile neurologice sunt cele mai întâlnite afecțiuni la nivel mondial, nu ele ucid cel mai mult. 11 milioane de oameni au murit din cauza lor în 2021, iar bolile cardiovasculare au ucis aproape 20 de milioane de oameni. Se trăiește cu bolile neurologice, dar depinde de cele mai multe ori și de pacient ca să aibă o calitate bună a vieții.

Citește și