- Shade Ajayi trebuie să jongleze cu munca, școala și stigmatizarea
- Fiicei ei i-a fost rușine, la început, de faptul că mama ei merge la școală alături de copii
- Profesorii spun că ea s-a integrat foarte ușor în colectiv
Shade Ajayi nu pusese niciodată piciorul într-o sală de clasă. Totul până la vârsta de 50 de ani, când femeia a început să învețe cu multă bucurie să citească și să scrie, alături de colegi cu aproape patru decenii mai tineri decât ea, scrie Reuters.
Îmbrăcată cu rochia roz și boneta care îi alcătuiește uniforma, ea se alătură sutelor de elevi îmbrăcați în mod similar la o școală din Ilorin, în vestul statului Kwara din Nigeria.
„Nu mi-e rușine că port uniformă”, spune ea
În copilărie, a lucrat în magazinul mătușii sale în loc să meargă școala. Acum își conduce propria afacere producând și vânzând poșete și genți, dar crede că lipsa cunoștințelor primare de scriere și citire o împiedică să perfomeze.
Profesorul lui Ajayi, Nasrat Busari, spune că ea nu se diferențiază cu nimic față de ceilalți elevi, în ciuda diferenței de vârstă.
„Se descurcă foarte bine: se joacă și discută lucruri cu toți colegii ei”, a spus el.
E greu să jonglezi cu școala și cu munca și să te descurci și cu stigmatizarea
Fiica ei, Shola Adeboye, spune că a fost inițial jenată că mama ei a urmat școala alături de copii, dar mai târziu a acceptat ideea.
„A vrut întotdeauna să aibă acces la educație, dar nu a putut”, a spus Adeboye.
Ajayi încă face genti și poșete după ce termină cursurile la ora 16, iar un ucenic servește clienții în timpul în care ea este prezentă la ore.
Ea intenționează să continue să meargă la școală încă patru ani, spunând că acest lucru îi va ajuta afacerea.
„Oamenii din jurul meu pot citi și pot scrie, motiv pentru care au parte de reușite în afacerile lor”, a spus Ajayi.
Iar despre cei care ar putea ridiculiza eforturile ei, femeia spune: „Este de datoria mea să nu fiu atentă la ceea ce spun ei”.