- O mamă din SUA a folosit ChatGPT ca să-i dea un nume copilului ei.
- ChatGPT i-a dat o listă de 20 de nume la care mămica nu s-a gândit. Surprinsă și fericită, mămica și-a spus pe povestea pe social media.
- Daniel Nica: Este oarecum ironic faptul că în zilele noastre, când am ajuns la cea mai înaltă tehnologie și avem speranța unei emancipări intelectuale extrem de înalte, ajungem să consultăm oracole. ChatGPT a devenit un fel de oracol. În esență, nu este cu mult diferit de cei care merg la ghicitoare.”
S-au dus zilele când părinții își numeau copii. Acum, o face ChatGPT. O mămică din America în criză de inspirație a rugat inteligența artificială s-o ajute să-i dea mai multe opțiuni de nume pentru copilul ei. Inteligența artificială s-a supus și i-a dat peste 20 de nume. Multe dintre ele, spune femeia, la care nici nu s-a gândit.
Advertisment
Fericită că a găsit un nume pentru copil, aceasta și-a spus povestea pe rețelele sociale și le-a recomandat mai multor părinți în criză de inspirație să-l folosească pe micuțul chatbot. Spre surpriza ei, mulți deja au făcut-o. Un alt părinte crede că ChatGPT este fantastic și că i-a dat peste o mie de nume care nu erau în topurile din cărți sau pe internet.
Daniel Nica, profesor de etică și gândire critică, crede că folosirea în exces a tehnologiei poate duce la pierderea discernământului.
Recomandări
,,Nu vreau să intru într-o genealogie a ideii de gândire critică și idei, pentru că oamenilor nu le-a lipsit de-a lungul timpului, nici gândirea, nu le-a lipsit nici critica. De gândit, gândește și ultimul idiot, de criticat, adică de făcut distincții și de împărțit lumea în buni și răi, oricine e capabil. Da, alăturarea asta dintre gândire și critică presupune că ai un anumit tip de discernământ.
El a părut să avanseze din secolul XVIII până în secolul 20, chiar 21. Pe de altă parte, el este pus în pericol pentru că oamenilor le lipsește discernământul, fiindcă își încredințează judecata lor proprie unor delegați, iar în ziua de azi, cel mai bun delegat eficient pare să fie tehnologia și inteligența artificială.
E cumva ironic că în zilele noastre, în care am ajuns la cea mai înaltă tehnologie și avem speranța unei emancipări intelectuale extrem de ridicate, noi ajungem să consultăm oracole. A ajuns ChatGPT-ul să fie un fel de oracol. În esență, nu e o foarte mare diferență de cei care merg la ghicitoare”, a spus Daniel Nica la emisiunea ȘTIU, pe Aleph News.
Profesorul de etică consideră că folosirea în exces a tehnologiei nu este o formă de emancipare, ci este ceva existențial, de încredințare a unor lucruri care sunt extrem de personale.
,,E de înțeles când un credincios se încredințează lui Dumnezeu, că asta face credinciosul. Dacă un credincios se încredințează unei mașini, lucrul ăsta pare fie să recadă într-un soi de totemism, de animism, de fetișism primitiv, fie să fie pur și simplu superstiția pe care toți cei care, de altminteri, sunt tehnooptimiști și tehnoinuziaști le condamnă.”, a adăugat Daniel Nica.
Citește și
Ion Cristoiu: Hei-rupismul Luptei împotriva Fascismului
FOTO. Cel mai „instagramabile” destinații din Paris. Ce poți fotografia în Franța