- Greta Thunberg, în vârstă de 19 ani, a vorbit despre modul în care este percepută în ochii publicului.
- Activista suedeză a vorbit despre faptul că este văzută ca o adolescentă furioasă de către ceilalți.
- Cartea ei, The Climate Book, va fi publicată pe 27 octombrie de Allen Lane.
Greta Thunberg s-a pronunțat împotriva percepției publicului despre ea ca fiind o „adolescentă furioasă”, spunând că are zilnic „atacuri de râs” în care „nu poate respira”.
Eco-activista în vârstă de 19 ani, care a devenit faimoasă după ce a ajutat la organizarea grevelor climatice în timp ce era la școală, a vorbit despre faptul că are o latură amuzantă și că „este pur și simplu nebună” cu colegii ei într-un nou interviu sincer.
Vorbind cu ELLE UK, militanta- a cărei carte „The Climate Book” va fi lansată luna viitoare – a fost sinceră și despre modul în care diagnosticul său de sindrom Asperger o ajută să se descurce cu „prostiile” din conversațiile politice legate de criza climatică. Referindu-se la modul în care este percepută, Greta a spus: „Oamenii par să creadă că sunt o adolescentă nervoasă – este evident că nu m-au cunoscut. De cel puțin două sau trei ori pe zi am atacuri de râs în care nu pot respira. Poate fi orice”.
Tânăra activistă a vorbit, de asemenea, despre faptul că se simte apropiată de colegii ei de campanie – pe care îi consideră „prieteni foarte apropiați. Mulți dintre cei din mișcarea pentru climă sunt foarte speciali, în sensul bun, foarte diferiți de normalitate. Este uimitor că am găsit acest spațiu [în care] putem fi noi înșine. Și, cel puțin din experiența mea, suntem foarte primitori”.
Greta a dezvăluit că au discuții de grup în care „sunt pur și simplu nebuni” și fac lucruri „pentru a nu fi atât de serioși tot timpul”. Ea a adăugat: „Oamenii spun adesea. Oh, voi, tinerii, voi sunteți speranța, voi sunteți cei care veți salva lumea. Dacă ar ști despre ce vorbim de fapt, nu ar mai spune asta”.
Greta – care a fost diagnosticată cu sindromul Asperger – a recunoscut, de asemenea, că ea crede că acest lucru o ajută să vadă „prin multe dintre prostiile” spuse de politicieni cu privire la domeniul ei de activitate. Ea a respins ideea că oamenii ar putea spune că facem „pași mici în direcția bună’ și a insistat că trebuie să se facă și mai mult pentru „chiar și pentru minimul necesar”.
Activista, care va lansa în această lună The Climate Book (Cartea climei), dorește să sublinieze că mesajul ei cheie este – „nu mă ascultați pe mine. Ascultați-i pe oamenii de știință, ascultați-i pe experți, ascultați-i pe cei care sunt cei mai afectați”, a spus ea. „Aș putea vorbi despre toate aceste lucruri, dar eu sunt o persoană albă privilegiată care trăiește în Suedia. Nu prea am nicio poveste de spus, așa că depinde de alții care trebuie să fie auziți să [vorbească despre] aceste lucruri”.