• Jurnalistul Omid Scobie va fi primul care va depune mărturie.
  • Este cea de-a patra zi a audierii prințului Harry împotriva Mirror Group Newspapers la Înalta Curte din Londra.
  • Vineri, avocatul lui Harry, David Sherborne, a declarat că din cele 147 de articole, 33 sunt examinate în cadrul procesului – în cererea sa.

Înalta Curte urmează să îl audieze pe biograful lui Harry și Meghan, Omid Scobie, care susține că l-a auzit pe Piers Morgan, pe atunci editor al publicației Mirror, discutând despre modul în care se folosea mesageria vocală în timp ce se afla într-un stagiu de practică în 2002. Morgan neagă că ar fi știut despre hacking.

18.30 Ședință de judecată s-a încheiat

O scurtă analiză a ceea ce s-a întâmplat:

  • Fostul jurnalist de la Sunday Mirror, Dan Evans – care a recunoscut anterior că a făcut piraterie informatică – a afirmat că astfel de practici erau „standard” la Mirror;
  • El a declarat că a ,,încercat să facă lumină” asupra acestei practici, dar că litigiile privind pirateria informatică au fost ,,blestemul vieții mele”;
  • El a atacat interogatoriul ,,abuziv” după ce a fost întrebat despre consumul de alcool și droguri în perioada în care a lucrat la Mirror;
  • Corespondentul regal Omid Scobie, care a fost coautor al unei biografii despre Harry și Meghan, s-a confruntat cu întrebări despre apropierea sa de cuplu;
  • El dăduse o declarație de martor în care susținea că i s-au dat instrucțiuni despre cum să spargă căsuțele vocale în timp ce era stagiar la Mirror.

18.20 Scobie susține că editorul feminin de la Sunday People i-a arătat cum să spargă căsuțele vocale

Întrebările s-au îndreptat către experiența profesională a lui Omid Scobie la ziarul Sunday People al MGN, precum și la rubrica 3AM din Daily Mirror.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

În declarația sa de martor, el spune că a petrecut o săptămână la biroul de showbiz de la Sunday People – și că, în acest timp, i s-a descris în detaliu cum să spargă căsuțele vocale ale telefoanelor.

Andrew Green KC, reprezentantul MGN, spune că este ,,neverosimil” ca unui student aflat în stagiu să i se ceară să facă piraterie telefonică.

Scobie spune că nu era ,,doar un străin” pentru echipă.

El susține că o șefă i-a dat instrucțiuni despre cum să folosească un telefon fix pentru a asculta mesageria vocală și i-a lăsat o listă ,,foarte scurtă” de numere dactilografiate.

Reporterul spune că acest lucru ,,nu a fost prezentat ca fiind legal sau ilegal” și că nu era sigur dacă era legal sau nu – dar ,,nu i s-a părut corect”.

El spune că nu a efectuat hacking-ul, dar nu l-a anunțat pe șef.

În schimb, spune el, și-a continuat alte sarcini.

Green întreabă de ce Scobie nu a prezentat anterior aceste informații, la care reporterul spune că nu a existat un alt ,,forum adecvat pentru a le prezenta”.

Când Green menționează ancheta Leveson, Scobie spune că nu era la momentul potrivit în cariera sa și că acum se află într-o poziție mai bună pentru a vorbi.

17.34 Scobie spune că nu are numărul de telefon al prințului Harry și că ,,nu a vorbit niciodată” cu el

Omid Scobie, care a scris o biografie despre Harry și Meghan, declară că a ,,încercat cu disperare să se îndepărteze” de acuzațiile potrivit cărora ar fi prieten cu cuplul.

El susține în fața instanței că este ,,numit în mod constant prietenul cuplului, purtător de cuvânt, animator” , dar că ,,nu este diferit de orice alt corespondent regal care are un domeniu de interes” .

El spune că nu are numărul de telefon al prințului Harry și că ,,nu a mai vorbit niciodată cu el” .

Întrebat dacă legăturile sale cu ducele și ducesa de Sussex au contribuit la promovarea carierei sale, Scobie spune că apariția sa în instanță astăzi ,,dă muniție tabloidelor” și ,,îmi face viața mai dificilă” .

El spune că este ,,numit în mod repetat mincinos în legătură cu unele dintre accesele mele la cuplu”.

,,Fiecare corespondent regal de succes are un membru al Familiei Regale pe care a ales să se concentreze și să își facă o nișă” , spune el, adăugând că Harry și Meghan sunt ,,membrii Familiei Regale despre care se scrie cel mai mult”.

17.27 Scobie, întrebat dacă îi ,,simpatizează” pe Harry și Meghan

Andrew Green KC, vorbind pentru MGN, continuă să îl interogheze pe biograful și jurnalistul Omid Scobie cu privire la apropierea sa de Harry și Meghan.

Green întreabă dacă Scobie îi ,,simpatizează pe Duce și Ducesă” – reporterul spune că nu este adevărat.

17.15

Andrew Green KC, care reprezintă MGN, spune că biograful Omid Scobie, autorul biografiei Harry și Meghan, a acordat ,,în mod regulat” interviuri despre cuplu – la care jurnalistul adaugă ,,și alți membri ai familiei regale”.

Green spune că biografia a fost ,,favorabilă” față de ducele și ducesa de Sussex, deși Scobie spune că a fost ,,corectă”.

Avocatul spune că Scobie a avut ,,un mare acces” la cuplu și ,,participarea celor mai apropiați” la scrierea biografiei Finding Freedom.

Aceasta a inclus discuții despre ,,cum se simțea personal ducele în legătură cu datoria sa constituțională”, spune Green.

El spune că toate acestea ,,trebuie să fi venit probabil de la duce și ducesă, sau de la surse apropiate lor” .

Scobie spune că toate acestea au venit de la ,,surse” .

ȘTIREA INIȚIALĂ

Omid Scobie, autorul cărții „Finding Freedom”, va depune mărturie în cea de-a patra zi a audierii prințului Harry împotriva Mirror Group Newspapers (MGN) la Înalta Curte din Londra, scrie The Independent.

Un proces cu pretenții „reprezentative” , printre care se numără ducele de Sussex, fosta actriță din „Coronation Street Nikki Sanderson”, fosta soție a comediantului Paul Whitehouse, Fiona Wightman, și actorul Michael Turner, va continua cu mărturiile lui Scobie, care a fost coautor al unei biografii a prințului Harry și a lui Meghan Markle.

El va fi primul martor care va apărea după o schimbare de ultimă oră care înseamnă că fostul jurnalist de la Sunday Mirror, Dan Evan, nu va apărea astăzi.

Vineri, avocatul lui Harry, David Sherborne, a declarat că din cele 147 de articole, 33 sunt examinate în cadrul procesului – în cererea sa. El a spus: „Ducele de Sussex, una dintre cele mai importante persoane acoperite de titlurile acuzatului, a fost unul dintre cei mai proeminenți… Cazul [MGN] este că în întreaga perioadă… a existat o singură ocazie de colectare ilegală de informații”.

MGN – editor al unor titluri precum The Mirror, Sunday Mirror și Sunday People – contestă cazurile și a declarat că nu există „nicio dovadă, sau nu există suficiente dovezi, de interceptare a mesageriei vocale în niciuna dintre aceste patru reclamații”.

Citește și: