• Regele Zulu al Africii de Sud, Misuzulu kaZwelithini, este tratat în spital pentru o presupusă otrăvire, a declarat primul său ministru tradițional.
  • Acest lucru survine după moartea subită a unuia dintre consilierii săi de rang înalt, de asemenea din cauza unei presupuse otrăviri.
  • Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt oficial al regelui a declarat că acesta este ,,perfect sănătos” .

Regele Zulu al Africii de Sud, Misuzulu kaZwelithini, este tratat în spital pentru o presupusă otrăvire, a declarat primul său ministru tradițional, scrie BBC.

Regele a solicitat îngrijiri medicale în Eswatini, deoarece nu se simte confortabil să se trateze în Africa de Sud, a adăugat căpetenia Mangosuthu Buthelezi.

Eswatini este o țară din sudul Africii, situată între Africa de Sud la vest și Mozambic la est. Capitala este Mbabane. Numele oficial este Regatul Eswatini, iar țara este condusă de regele Mswati al III-lea, fiind ultima monarhie absolută din Africa. Este una dintre cele mai mici țări din Africa.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Acest lucru survine după moartea subită a unuia dintre consilierii săi de rang înalt, de asemenea din cauza unei presupuse otrăviri, a declarat căpetenia Buthelezi.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt oficial al regelui a declarat că acesta este ,,perfect sănătos” .

În prezent, monarhul nu se afla în spital, iar ,,panica inutilă” nu ar trebui creată, a declarat purtătorul de cuvânt oficial al regelui, în ceea ce părea a fi o referire indirectă la declarația lui Buthelezi.

Regele Misuzulu a fost încoronat în fața a mii de supuși ai săi în octombrie anul trecut.

Dar o luptă vicioasă pentru putere a fost declanșată în cadrul familiei regale în legătură cu accederea regelui de 48 de ani, iar recent au apărut tensiuni și între monarh și căpetenia Buthelezi.

Regele Zulu nu are putere politică oficială, iar rolul monarhului în cadrul societății sud-africane în general este în mare parte ceremonial, dar el rămâne extrem de influent, având un buget anual finanțat de guvern de câteva milioane de dolari.

O parte a familiei contestă în instanță pretențiile sale la tron, insistând că nu este moștenitorul de drept al defunctului său tată, regele Goodwill Zwelithini.

Ei insistă că un alt fiu al răposatului rege, prințul Simakade, ar trebui să fie monarh.

Regele Zwelithini a avut șase soții și cel puțin 26 de copii.

Testamentul regelui Zwelithini a fost, de asemenea, contestat în instanță de prima sa soție, regina Sibongile Dlamini-Zulu, și de cele două fiice ale sale.

Anul trecut, o instanță a respins cazul lor, dar acestea au declarat că vor face apel împotriva hotărârii.

Nu există nicio sugestie că vreun membru al familiei regale s-ar afla în spatele presupusei otrăviri a regelui Misuzulu.

Poliția sud-africană nu a comentat încă aceste afirmații.

În declarația sa, Buthelezi a spus că asistentul principal al regelui Misuzulu, Douglas Xaba, care a stat cu el, ,,a murit destul de brusc și că există suspiciuni că a fost otrăvit” .

,,Când Majestatea Sa a început să nu se simtă bine, a suspectat că și el ar fi putut fi otrăvit. A căutat imediat tratament medical în Eswatini. Am fost informat că Majestatea Sa nu s-a simțit confortabil să caute tratament în Africa de Sud, deoarece părinții săi au primit amândoi tratament în Africa de Sud și au murit ulterior” , a declarat Buthelezi.

Căpetenia Buthelezi a adăugat că, deși regele îl numise recent pe purtătorul de cuvânt oficial al regelui în funcția de șef al comunicațiilor în biroul său, el, în calitate de prim-ministru tradițional, avea obligația de a informa națiunea Zulu despre ,,această situație îngrijorătoare” .

,,Preocuparea noastră imediată este bunăstarea regelui. Noi, ca națiune Zulu, ne rugăm pentru recuperarea completă și rapidă a Majestății Sale. „

În declarația sa ulterioară, purtătorul de cuvânt oficial al regelui a spus că pare să existe o ,,agendă orchestrată și o narațiune disperată pentru a comunica afirmații defăimătoare și nefondate” că regele nu se simte bine.

,,În cele din urmă, acest lucru creează panică inutilă și percepții de instabilitate în cadrul Coroanei Regale” , a adăugat el.

Cu toate acestea, el a confirmat că monarhul a fost supus unui examen medical în Eswatini, în timp ce îl vizita pe unchiul său, regele Mswati al III-lea.

Verificările au fost efectuate din cauza ,,vremurilor noastre actuale de pandemii, cum ar fi Covid-19 și alte afecțiuni periculoase”, și, de asemenea, ,,pentru a atenua orice eventualitate intempestivă, având în vedere rapoartele privind decesul subit al lui Xaba”.

Aderarea regelui Misuzulu a fost bruscă și neașteptată, iar acesta s-a aflat în centrul intrigilor de palat.

Tatăl său a murit în timpul pandemiei de Covid-19 în martie 2021 din cauza unor complicații legate de diabet.

El a fost cel mai longeviv monarh al națiunii Zulu, fiind pe tron timp de aproape 50 de ani.

Mama regelui Misuzulu, regina Mantfombi Dlamini-Zulu, a devenit apoi regin[, dar a murit o lună mai târziu.

Ea era sora regelui Mswati al III-lea din Eswatini – singurul monarh absolut din Africa.

La vremea respectivă, Buthelezi a respins zvonurile conform cărora ar fi fost otrăvită.

El a susținut accederea la tron a regelui Misuzulu, dar rapoarte recente au sugerat că între cei doi au apărut diferențe puternice.

Acestea au apărut în urma unei dispute legate de președinția Consiliului Ingonyama Trust, care gestionează vaste suprafețe de teren controlate de monarh.

Potrivit presei locale, regele l-a numit pe șeful Thanduyise Mzimela în funcția de președinte, însă Buthelezi s-a opus, considerând că acesta nu are experiență pentru acest post.

Citește și

Walt Disney este acuzat că plătește angajatele cu aproximativ 2% mai puțin decât omologii bărbați

O mașină zburătoare electrică a obținut aprobarea pentru zboruri de testare. Când va fi disponibil vehiculul

Venus Williams spune că nu este pregătită să pună capăt carierei sale în tenis: „Voi juca până la 50 de ani”