• Bosniacul Ibrahim Kalesic este dovada vie că sporturile extreme nu sunt întotdeauna un joc pentru tineri.
  • Ibrahim Kalesic a făcut 21 de salturi în cinci zile luna trecută, în timpul unei competiții în orașul Prijedor din nord-vestul țării.
  • La 88 de ani, se menține în formă sărind cu regularitate cu parașuta din avioane.

Bosniacul Ibrahim Kalesic este dovada vie că sporturile extreme nu sunt doar pentru tineri – la vârsta de 88 de ani, el se menţin în formă sărind regulat din aeronave, potrivit Reuters.

,,Este un sentiment extraordinar” , spune Kalesic, care practică acest sport de peste 70 de ani, după ce a realizat cea de-a 1.487-a săritură a sa cu prilejul unei competiţii de paraşutism desfăşurată în oraşul Bihac în weekend.

,,Mă simt super, sunt odihnit psihologic şi mă bucur de compania excelentă” , a declarat el pentru Reuters, adăugând că face exerciţii fizice timp de 15 minute în fiecare zi, iar soţia lui se asigură că are grijă la dietă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În tinereţe, Kalesic s-a antrenat la un centru de zbor din Serbia înainte să devină chiar el instructor de sărituri. În 1963, a stabilit un record în Iugoslavia după ce a sărit din avion de la o altitudine de 5.500 de metri.

„Aş vrea să mai continui pentru încă zece ani” 

,,Sunt cel mai vârstnic paraşutist activ din Europa” , a spus zâmbind Kalesic. ,,Aş vrea să mai continui pentru încă zece ani ca să intru în cartea recordurilor Guinness ca paraşutistul bosniac’‘ .

Kalesic a realizat 21 de sărituri în cinci zile luna trecută în timpul unei competiţii desfăşurate în oraşul Prijedor (nord-vest). Aeroclubul Prijedor îi va acorda o paraşută atâta timp cât va avea un certificat de sănătate valid.

Cea mai mare dorinţă a bărbatului este de a avea paraşută a lui şi o alta pe care s-o folosească pentru antrenamentul tinerilor săritori.

,,Sunt un pensionari care nu deţine mijloacele de a cumpăra o praşută şi mi-ar plăcea să am una cu care să-mi antrenez elevii care mă vor înlocui apoi în competiţiile de sărituri” , a spus Kalesic.

Reţeta sa pentru a se menţine în formă la o vârstă înaintată este simplă.

,,Paraşutismul este un sport extrem şi necesită concentrare. Ca să te poţi concentra bine, trebuie să dormi bine şi ca să dormi bine, trebuie să ai conştiinţa curată că nu ai ofensat sau rănit pe nimeni şi că poţi dormi fără coşmaruri ca să poţi sări” .