- În Danemarca, școlile vor începe mai târziu orele pentru ca elevii să aibă ore în plus de somn.
- Un studiu arată că schimbările bruște de program afectează concentarea și memoria.
- Decizia a fost luată pentru a proteja sănătatea mintală a elevilor.
Ce obține copilul tău cu o oră sau două în plus de somn? Îi crește puterea de concentrare și memorie, cel puțin asta arată un studiu. Zis și făcut. 20 de școli din Danemarca au decis ca orele să înceapă mai târziu. Oare cum ar arăta acest program pentru România?
Ce efecte benefice are somnul pentru dezvoltarea cognitivă a elevilor?
„Atât timp cât somnul este realizat fără existența spațiului virtual înainte, există doar lucruri pozitive de spus despre somn. Copilul evoluează în timpul somnului, în mod real. Dacă avem de-a face cu intervenția spațiului virtual înainte de somn, atunci este vorba despre un sabotaj al evoluției copilului. Dacă mergem pe ideea că avem de-a face cu un sabotaj, avem un discurs interior care duce cu gândul la ce trebuie să facem ca părinți pentru a îndepărta copilul de spațiul virtual. Singura soluție este discuția de seară dintre părinte și copil”, a declarat Radu Leca, părinte și psiholog, pentru Aleph News.
Cum se pot adapta părinții la un astfel de nou program?
„Majoritatea părinților care se află în câmpul muncii și care nu au câștigat nici la jocurile de noroc, nici nu au sume mari de bani lăsate moștenire, vor fi profund afectați din toate punctele de vedere. În momentul în care începe războiul media în zona de nord, apar și elemente constructive care sporesc impactul a tot ceea ce înseamnă elemente științifice la nivel de stat. Statul va naște un nou trend, dar nu și pentru Europa de Est. Noi trebuie să ne știm locu și să îl înțelegem”, a adăugat acesta.