• Studiu: Tehnologia nu e responsabilă pentru anxietate și depresie.
  • Social media ar putea distrage atenția de la cauzele reale ale bolilor.
  • OMS: În lume, peste 350 de milioane de persoane suferă de depresie.
  • Depresia este considerată de specialiști ca fiind boala secolului XXI.

Ne e mai bine cu sau fără social media? Jonathan Haidt, psiholog la Universitatea din New York, sugerează în cartea „The Anxious Generation” că tehnologia nu este responsabilă pentru epidemia de boli mintale la tineri. În schimb, rețelele de socializare ar putea distrage atenția de la cauzele reale ale bolilor. Deși Haidt e de acord că rețelele sociale au restructurat creierul copiilor, datele nu arată că ele cauzează depresie. Rețelele indică, mai degrabă, că tinerii cu probleme de sănătate mintală folosesc aceste platforme mai des sau în moduri diferite față de colegii lor sănătoși.

„Adolescent Brain Cognitive Development”, cel mai mare studiu din America despre dezvoltarea creierului adolescentului nu a găsit dovezi cum că tehnologia digitală ar duce la schimbări drastice în creier.

De exemplu, anxietatea și depresia sunt determinate de o combinație complexă de factori genetici și de mediu, iar creșterea ratelor de sinucidere este atribuită unor factori ca accesul la arme, expunerea la violență, discriminare și abuz sexual, criza opioidelor, dificultăți economice și izolare socială.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

O analiză efectuată în 72 de țări nu arată nicio asociere consecventă sau măsurabilă între bunăstare și introducerea rețelelor sociale la nivel mondial. Mai mult, concluziile studiului Adolescent Brain Cognitive Development, cel mai amplu studiu pe termen lung privind dezvoltarea creierului adolescenților din Statele Unite, nu a găsit nicio dovadă a unor schimbări drastice asociate cu utilizarea tehnologiei digitale.

Citește și