• New York și Singapore au devenit cele mai scumpe orașe în care se poate trăi, potrivit unui nou sondaj.
  • Capitala siriană Damasc și cea libiană Tripoli sunt cele mai ieftine locuri din lume.
  • În altă ordine de idei, Qatar Airways a fost desemnată cea mai bună companie aeriană din lume pentru anul 2022.

Sondajul celor de la Economist Intelligence Unit arată că din cauza dublării ratei inflației, New York şi Singapore sunt cele mai scump oraşe din lume în 2022.

Conform sondajului, anul acesta clasamentul celor mai scumpe orașe din lume s-a modificat față de 2021, potrivit The Guardian și TIME.

Moscova și St Petersburg au urcat pe 88

Astfel, liderul de anul trecut în acest top, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea, în timp ce Sydney a intrat în top 10, iar Moscova și Sankt-Petersburg au urcat 88 de locuri, în urma sancțiunilor și a prețului ridicat al petrolului, se arată în raportul Global Cost of Living al EIU.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Orașele asiatice au avut tendința de a scăpa de creșterile abrupte de prețuri observate în alte părți, creșterea medie a costului vieții fiind de 4,5%, deși performanțele individuale ale fiecărei țări au variat din cauza politicilor guvernamentale și a mișcărilor valutare.

Alte concluzii cheie ale studiului includ:

Capitala Venezuelei, Caracas, cu o creștere a prețurilor de 132% în 2022, a fost cu mult în scădere față de rata hiperinflației din 2019 de peste 25.000%, dar a rămas prea mare pentru a fi inclusă în sondaj.

$ a crescut în raport cu majoritatea monedelor

O monedă mai puternică a fost, de asemenea, un factor care a determinat orașele să urce în clasament. Șase dintre cele mai scumpe au fost orașe din SUA, conduse de Atlanta, trecând de pe locul 42 pe locul 46 în clasamentul celor 172 de orașe chestionate. Moneda SUA s-a consolidat brusc față de aproape toate monedele, deoarece Rezerva Federală a SUA a majorat ratele dobânzilor și a semnalat mai multe creșteri viitoare.

Cheltuielile în Tokyo și Osaka au scăzut

Orașele din țările în care monedele naționale au scăzut s-au numărat printre cele care au coborât pe lista celor mai scumpe orașe. Tokyo și Osaka din Japonia s-au numărat printre cele mai mari 10 scăderi.

Stockholm și Luxemburg au coborât cel mai mult, ambele pierzând 38 de locuri pe locurile 99 și 104. Damasc din Siria și Tripoli din Libia și-au păstrat locurile ca fiind cele mai ieftine orașe.

Poziţia oraşului Singapore, o surpriză

Poziţia oraşului Singapore în fruntea clasamentului a reprezentat o surpriză. Oraşul-stat a fost al doilea cel mai scump oraş în 2021 şi numărul 1 în opt din ultimii 10 ani. Anul acesta a fost prima dată când New York a fost clasat pe locul 1.

Creşterea inflaţiei la nivel global şi invazia pornită de Rusia în Ucraina au cauzat întreruperi ale aprovizionării cu mărfuri-cheie, în special alimente. Sancţiunile impuse Rusiei au determinat creşteri suplimentare ale preţurilor la petrol și gaze.

Conform EIU, creşterile costurilor se vor atenua în 2023, în lipsa unor calamităţi neprevăzute, pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor elimină o parte din presiunea cererii şi blocajele lanţului de aprovizionare încep să se atenueze.