• Cresc criticile la adresa programului spaniol de lucru.
  • Spaniolii sunt printre cei mai puțin odihniți europeni.
  • Orarul tradițional de muncă ar putea fi schimbat.

Stilul de viață al spaniolilor, cu activitate noaptea și sieste lungi, nu mai mulțumește pe toată lumea.
Guvernul crede că ar trebui redus orarul restaurantelor care primesc clienți până târziu în noapte.
Iar siesta prelungește în mod artificial ziua de muncă a spaniolilor.

Stilul de viață spaniol, caracterizat prin mese târzii și ore lungi de lucru, este criticat pentru impactul său negativ asupra sănătății și productivității. Yolanda Diaz, vicepreședintele Spaniei, l-a denumit „nebunesc”, subliniind că nu este rațional ca restaurantele să rămână deschise până la 1 dimineața. Această cultură a orei târzii contribuie la lipsa somnului, Spania având una dintre cele mai scurte medii de odihnă din Europa, și afectează echilibrul dintre viața profesională și cea personală, în special pentru femei.

Programul zilnic extins al Spaniei își are originile în era dictatorului Francisco Franco, care a schimbat fusul orar al Spaniei pentru a se alinia cu Germania nazistă, mutând efectiv orarul național cu o oră înainte. Aceasta, combinată cu tradiția siestei – o pauză de după-amiază pentru a evita căldura intensă – a modelat programul zilnic spaniol. Deși siesta este mai puțin practicată astăzi, impactul asupra ritmului de viață rămâne, extinzând activitățile zilnice până târziu în noapte.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Soluții pentru reechilibrarea orarului spaniol

Propunerile de soluție pentru reechilibrarea orarului spaniol includ ajustarea fusului orar pentru a reflecta mai corect poziția geografică a Spaniei, reducerea orelor de muncă și încurajarea flexibilității locului de muncă. Guvernul actual susține scurtarea săptămânii de lucru și a impus majorări salariale pentru lucrul în timpul nopții. Aceste măsuri vizează creșterea productivității și îmbunătățirea calității vieții, dar se confruntă cu rezistența culturală și interesele industriei serviciilor și turismului, care se bazează pe obiceiurile târzii de cină ale spaniolilor.

Citește și